Dinoszaurusz maradványait találták meg az olasz Alpokban

dinoszaurusz Fotó: Gabriele Bindellini / phys.org

Hatalmas húsevő, négy ujjú dinoszaurusz maradványait tárták fel az olasz Alpokban paleontológusok. A mintegy 200 millió éve, a kora jurakorban élt ragadozó dinoszaurusznak a Saltriovenator zanellai nevet adták.

Ez az első jura időszaki dinoszaurusz, amelyet Olaszországban találtak. A milánói Természettudományi Múzeum szakemberei szerint ez a legősibb ismert ceratosaurus. Emellett a legnagyobb termetű húsevő dinoszaurusz (súlya egy tonnát nyomott), amely ebből a földtörténeti időszakból származik – olvasható a Live Science tudományos ismeretterjesztő hírportálon.

A ceratosaurusok a theropoda dinoszauruszok egy csoportja. Az egyik elmélet szerint a ceratosaurusokhoz tartoznak a késő jura és a késő kréta korok között élt olyan theropodák, mint a ceratosaurus, az elaphrosaurus és az abelisaurus. Ezek fosszíliáit főleg a déli féltekén találták meg.
Az újonnan azonosított őslény maradványainak megkövesedése és azok felfedezése felvillanyozta a tudósokat. A maradványokon talált nyomok alapján arra a következtetésre jutottak, hogy az állat teteme a tenger mélyére került. Majd az ott élő tengeri állatok rágcsálhatták azt, mielőtt a tenger mélye elnyelte. Akkor került a szárazföldbe, amikor mintegy 30 millió éve az Alpok formálódni kezdett.

“Csoda, hogy túlélt ennyi eseményláncolatot. Elsodorta a tenger, majd úszott a felszínen, elsüllyedt és majszolták a tengeri állatok. A mélytengeri áramlatok megmunkálták, eltemették, majd egy hegyláncba emelkedett. Végül nem olyan rég robbanóanyagok szétrobbantották” – magyarázta Cristiano Dal Sasso, a múzeum paleontológiai osztályának kurátora.

A maradványok feltárása bonyolult művelet volt, mert ipari munkások dinamittal felrobbantották a bányát, amely a megkövült tetemet rejtette. A robbanás több száz darabra törte a fosszíliákat. A megkövült csontokra 1996-ban bukkant a Milánótól mintegy 80 kilométerre északkeletre fekvő Saltrio közelében lévő márványbányában egy amatőr fosszíliavadász. Del Sasso és kollégái ez után szállták meg a térséget és tárták fel a maradványokat. A feltárt 132 csont közül sok töredezett, de elég bizonyítékot találtak arra, hogy ennek a dinoszaurusznak négy ujja volt. Az S. zanellai nagy testű volt, mintegy nyolc méter hosszú – számolt be az MTI.

Szóljon hozzá!

 

Please log in to vote

You need to log in to vote. If you already had an account, you may log in here

Alternatively, if you do not have an account yet you can create one here.