2019. január 9. – Bányavakság a Várszínházban

várszínház bányavakság Székely Csaba Bányavakságával indul 2019 a Kamarateremben. Forrás: Gyulai Várszínház

2019 első előadásaként Székely Csaba Bányavakság című tragikomédiáját láthatja a közönség a Gyulai Várszínház Kamaratermében.

A Gyulai Várszínház már január 9-én visszavárja a nézőket egy kis kikapcsolódásra a borús januári hidegben. Székely Csaba Bánya-trilógiájának második részével, a Bányavakság című tragikomédiával érkezik Gyulára a nagyváradi Szigligeti Színház. Székely Csaba, napjaink egyik legnépszerűbb magyar drámaírója, művei eddig még mindig nagy tetszést arattak a gyulai közönség körében. Legutóbb nyáron például a MaRó című darabján, ősszel pedig a Szeretik a banánt, elvtársak? című darabján szórakozhatott jót a közönség, úgy, hogy közben komoly kérdésekkel is szembesülhetett. Bizonyára nem lesz ez másként a nagyváradi színház előadásán sem.

hirdetés

A Bányavakság kíméletlen őszinteséggel és páratlan humorral rajzolja meg egy képzeletbeli székely kisközösség lakosainak fantomképét: a Bányavirágból ismerős helyszínt ezúttal a község polgármesteri címéért vívott harc jellegzetes szereplői lakják be. Ince, a jelenlegi elöljáró foggal-körömmel ragaszkodik székéhez, és mindent megtesz, hogy kihívóját, a szélsőséges nacionalista nézeteket valló Izsákot visszalépésre bírja. Kérésére érkezik a faluba „komiszár” Florin Lupescu, a magyarul is tudó román rendőr, aki azonban figyelmét elsősorban azokra a korrupciós ügyekre összpontosítja, amelyekben a település első embere érintettnek bizonyul. Ince karrierje veszélybe kerül, ezzel párhuzamosan pedig családja széthullásával is kénytelen szembenézni – írja a darabról honlapján a teátrum.

Szereposztás:

  • Ince – ifj. Kovács Levente
  • Iringó – Tasnádi-Sáhy Noémi
  • Izsák – Kiss Csaba
  • Florin – Szotyori József
  • Izabella – Tőtszegi Zsuzsa m.v.
  • Félesz Sánta Feri – Kocsis Gyula

Rendező: Hunyadi István

Dramaturg: Czvikker Katalin

Zeneszerző: Boros Csaba m.v.

Jelmeztervező: Cristina Breteanu

Díszlettervező: Szőke Zsuzsa m.v.

Belépőjegy: 2900 Ft

Szóljon hozzá!

− 5 = 3