2019. január 9. – Bányavakság a Várszínházban

várszínház bányavakság Székely Csaba Bányavakságával indul 2019 a Kamarateremben. Forrás: Gyulai Várszínház

2019 első előadásaként Székely Csaba Bányavakság című tragikomédiáját láthatja a közönség a Gyulai Várszínház Kamaratermében.

A Gyulai Várszínház már január 9-én visszavárja a nézőket egy kis kikapcsolódásra a borús januári hidegben. Székely Csaba Bánya-trilógiájának második részével, a Bányavakság című tragikomédiával érkezik Gyulára a nagyváradi Szigligeti Színház. Székely Csaba, napjaink egyik legnépszerűbb magyar drámaírója, művei eddig még mindig nagy tetszést arattak a gyulai közönség körében. Legutóbb nyáron például a MaRó című darabján, ősszel pedig a Szeretik a banánt, elvtársak? című darabján szórakozhatott jót a közönség, úgy, hogy közben komoly kérdésekkel is szembesülhetett. Bizonyára nem lesz ez másként a nagyváradi színház előadásán sem.

A Bányavakság kíméletlen őszinteséggel és páratlan humorral rajzolja meg egy képzeletbeli székely kisközösség lakosainak fantomképét: a Bányavirágból ismerős helyszínt ezúttal a község polgármesteri címéért vívott harc jellegzetes szereplői lakják be. Ince, a jelenlegi elöljáró foggal-körömmel ragaszkodik székéhez, és mindent megtesz, hogy kihívóját, a szélsőséges nacionalista nézeteket valló Izsákot visszalépésre bírja. Kérésére érkezik a faluba „komiszár” Florin Lupescu, a magyarul is tudó román rendőr, aki azonban figyelmét elsősorban azokra a korrupciós ügyekre összpontosítja, amelyekben a település első embere érintettnek bizonyul. Ince karrierje veszélybe kerül, ezzel párhuzamosan pedig családja széthullásával is kénytelen szembenézni – írja a darabról honlapján a teátrum.

Szereposztás:

  • Ince – ifj. Kovács Levente
  • Iringó – Tasnádi-Sáhy Noémi
  • Izsák – Kiss Csaba
  • Florin – Szotyori József
  • Izabella – Tőtszegi Zsuzsa m.v.
  • Félesz Sánta Feri – Kocsis Gyula

Rendező: Hunyadi István

Dramaturg: Czvikker Katalin

Zeneszerző: Boros Csaba m.v.

Jelmeztervező: Cristina Breteanu

Díszlettervező: Szőke Zsuzsa m.v.

Belépőjegy: 2900 Ft

Szóljon hozzá!

 

Please log in to vote

You need to log in to vote. If you already had an account, you may log in here

Alternatively, if you do not have an account yet you can create one here.