Kedvező szabályok a nyugdíjba vonulóknak

Fotó: pixabay

Januártól az 1955-ben született, 64. életévüket betöltő személyek vehetik igénybe az öregségi nyugdíjat, ugyanakkor öregségi teljes nyugdíjra életkoruktól függetlenül változatlanul jogosultak azok a nők is, akik legalább negyven év jogosultsági idővel rendelkeznek.

Már júliusban egyszerűbb lett a nyugdíjba vonulás, ugyanis nem kell megszüntetni a munkaviszonyt, megbízási jogviszonyt a nyugdíj igénybevételéhez, januártól pedig újabb kedvező szabályok léptek életbe.

A munkaviszonyban álló nyugdíjasoknak keresetük után nem kell megfizetniük a természetbeni egészségbiztosítási járulékot és a nyugdíjjárulékot, csupán a 15 százalékos mértékű személyi jövedelemadót vonják a munkabérükből. A kedvezmény, jelentős, hiszen a biztosítottak által más esetben fizetendő természetbeni egészségbiztosítási járulék 4, a nyugdíjjárulék pedig 10 százalékos mértékű. Ez a nyugdíjas munkavállalók számára azt jelenti, hogy például 200 ezer forint havi munkabér esetén havonta 28 ezer forint plusz jövedelemhez juthatnak.

A módosítás azt is eredményezi, hogy a nők kedvezményes nyugdíjának folyósítása – munkaviszonyban történő foglalkoztatás esetén – nem függ az elért kereset összegétől, magasabb jövedelem esetén sem kell az ellátás folyósítását szüneteltetni.

A munkáltatók terhe is tovább csökken, hiszen az öregségi nyugdíjast munkaviszony keretében foglalkoztatóknak a nyugdíjas munkabére után nem kell szociális hozzájárulási adót fizetniük, így ez jelentős megtakarítás a vállalkozások számára.

A nyugdíjba vonuláshoz rendszeresített igénybejelentő lap letölthető és kitölthető formátumban megtalálható a Magyar Államkincstár honlapján: http://nyugdijbiztositas.tcs.allamkincstar.gov.hu/hu/.

  • Érdeklödöm hogy junius 24/énleszek 64 éves és csak utánna adhatom be az öregségi nyugdij emelési kérelmem ? Ledolgoztam a 40 évet /

Szóljon hozzá!

 

Please log in to vote

You need to log in to vote. If you already had an account, you may log in here

Alternatively, if you do not have an account yet you can create one here.