NAV: megszűnt a mobilitási célú lakhatási, és a lakáscélú munkáltatói támogatás adómentessége

Fotó: Pixabay

Január 1-jétől megszűnt a mobilitási célú lakhatási támogatás és a lakáscélú munkáltatói támogatás adómentessége, továbbá változtak a munkásszállásra vonatkozó szabályok – hívja fel a figyelmet az adóhatóság a honlapján közzétett tájékoztatókban. 

Amennyiben a munkáltató továbbra is biztosít mobilitási célú lakhatási támogatást a munkavállalónak, az a felek közti jogviszony alapján, bérjövedelemként válik adókötelessé. Kedvezően változtak a munkásszálláson történő elhelyezés juttatási feltételei. A múlt év végéig az volt az adómentesség feltétele, hogy a munkavállalónak ne legyen lakóhelye azon a településen, ahol a munkahelye van. Most a munkásszálláson történő elhelyezés abban az esetben nem minősül adómentes juttatásnak, ha a munkavállaló lakás haszonélvezeti joggal nem terhelt, 50 százalékot meghaladó mértékű tulajdonjogával, vagy haszonélvezeti jogával rendelkezik azon a településen, ahol a munkahelye van. A munkásszálláson történő elszállásolással esik egy tekintet alá, amikor a munkavállaló legfeljebb egy lakóhelyiséget használhat, ideértve a szállodának nem minősülő kereskedelmi szálláshelyen történő elhelyezést is. Az étkezési szolgáltatás biztosítása nem része az adómentes juttatásnak.

Január 1-jétől nem adható adómentesen munkáltatói lakáscélú támogatás. Ha a munkáltató úgy dönt, hogy a jövőben ilyen jogcímen kíván támogatást nyújtani munkavállalójának, a juttatás bérjövedelemként adózik. A 2019. január 1-jét megelőzően nyújtott lakáscélú munkáltatói támogatás elszámolásával, felhasználásának igazolásával összefüggésben az Szja törvény 2018. december 31-ig hatályos szabályait kell alkalmazni.

Hitel törlesztése esetén a 2018 végéig kifizetett támogatást 2018. december 31-ig fel kellett használni. Lakás tulajdonjogának a megszerzése esetén az év végéig folyósított összeget legkésőbb 2019. március 31-ig kell felhasználni, az elszámolásra vonatkozó igazolásokat pedig május 31-ig át kell adni a munkáltatónak. Lakás építése, építtetése, alapterületének növelése, akadálymentesítése és korszerűsítése esetén az utalt támogatást 2019. december 31-ig szükséges felhasználni, és az elszámolásnak 2020. május 31-ig meg kell történnie.

Forrás: MTI

 

 • Kedves Orbán Viktor!
  Ne beszélj badarságot te barom.Akkor és ma is alacsony a minimálbérszint,és a nettót kell nézni amit utalnak munka után,nem a bruttó bért te köcsög!Talán szerte Európa más országának polgárai dolgoznának ennyi havi bruttó vagy nettó minimálbérért?Albérletre se elég a bruttó ma rezsivel,ha valaki városon él,nem tud meg élni,mert kevés a sóra.A vidékiek többségének csak minimálbér jut,amiből sehová sem haladhat.Elmondom a csökönyös fejednek,9-10 éve az a minimálbérszint is kevés volt más országok béreihez,de az idei szintén az.Kinn csak nevethetnek a magyarokon,alamizsnával is beérik,gondolják rólunk.És így van,mert sok a buta ember,aprópénz is elég nekünk itt.Buta segg vagy,mi szerint nem hasonlíthatjuk országunkat más országokhoz,ahol 30 éve is kánaán volt,még ilyen ökörséget!
  A fidesznek sem kellett volna 2010 óta máig annyit lopniuk,korruptak ez már beigazolódott,Orbán veje például,vagy Mészáros Lőrinc 388 milliárdos vagyonnal gázszerelőként.
  A fidesz túlhatalma előbb utóbb leáldozóban,bukás lesz a vége.
  A dolgozó nép fele nyomorog,miközben máskor az államtitkárok 30 % emelést szavaztak meg saját maguknak.
  Akkor miről beszélsz ember?

Szóljon hozzá!

 

Please log in to vote

You need to log in to vote. If you already had an account, you may log in here

Alternatively, if you do not have an account yet you can create one here.