Rendkívülinek mondható sajtótájékoztatót tartott Orbán Viktor

Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

“Mit, miért tesz a kormány?” címmel hirdetett sajtótájékoztatót ma délelőttre a Miniszterelnökség. Orbán Viktor sajtótájékoztatóján ezúttal több, nem kormánypárti médium is megjelenhetett és feltehették kérdéseiket.

A váratlanul bejelentett tájékoztatóra (regisztrációt követően) meghívásos alapon érkezhettek az újságírók, ám több független médium nem kapott meghívást az eseményre. Ezen médiumok hiába jelezték, hogy részt vennének az év első Kormányinfóján, a miniszterelnökség a következő indokkal utasította vissza kérelmüket:

Ezúton tájékoztatjuk, hogy akkreditációját a nagyarányú médiaérdeklődésre való tekintettel sajnos nem tudjuk elfogadni”

A kitiltott médiumok: Klubrádió, Magyar Hang, Azonnali, Mérce, Direkt36, Alfahír

A miniszterelnöknek több, a kormány intézkedéseit bíráló kérdést kellett megválaszolnia. Szó esett például a túlóratörvényről, amely az utóbbi idők egyik legnagyobb kormányellenes tüntetéssorozatát vonta maga után. Az RTL Klub kérdésére, miszerint elképzelhető-e, hogy a kritikák miatt változtatnak rajta, Orbán Viktor azt válaszolta, egyelőre nincs napirenden a túlóratörvény módosítása. A Bloomberg kérdésére hozzátette: a munka törvénykönyvnének módosítása semmilyen összefüggésben nincs a munkaerőhiánnyal. Úgy véli, eddig sok vállalkozás szenvedett attól, hogy stikliket kellett alkalmaznia, ami ezután megszűnhet.

A miniszterelnök azt is elmondta, kizártnak tartja, hogy jelentős méretű korrupció működne Magyarországon. Ezt az Mfor korrupcióval kapcsolatos kérdésére válaszolta.

A 444 arról kérdezte, van-e abban szerepe, hogy mostanra milliárdos lett a veje, Tiborcz István, az apja, Orbán Győző, a szomszédja, Mészáros Lőrinc, a volt kollégiumi szobatársa, Simicska Lajos és Garancsi István is. Erre Orbán Viktor válasza az volt: üzleti ügyekkel nem foglalkozom.

A Tiborcz-ügyre is rákérdeztek. Tavaly novemberben bűncselekmény hiányában megszüntették az Eliosszal szembeni nyomozást, ami az OLAF jelentés kapcsán indult. A szűk négy hónap alatt lezajlott nyomozásról korábban a 24.hu azt írta lehet, hogy ki sem hallgatott senkit a rendőrség. Orbán Viktor szerint téved, aki azt gondolja, hogy Magyarországon vizsgálatokat állítanak le.

Az Associated Press a CEU költözését firtatta. Az újságíró a kérdés felvezetésében úgy fogalmazott, az egyetem a nagy részét Bécsbe helyezi át, erre a miniszterelnök azonnal reagált: ezek szerint mégsem megy el teljesen, sőt, igazából a CEU marad.

A sajtótájékoztató több mint két órán át tartott.

Szóljon hozzá!

 

Please log in to vote

You need to log in to vote. If you already had an account, you may log in here

Alternatively, if you do not have an account yet you can create one here.