Magyar állami tulajdonba került a Golgota

golgota Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

A magyar kormány megvásárolta Munkácsy Mihály Golgota című festményét. A tulajdonosváltást Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter jelentette be szerdán Budapesten. Az eseményen részt vett Kósa Lajos, Debrecen fideszes országgyűlési képviselője és Papp László debreceni polgármester.

Gulyás Gergely közölte, a festményt 3 milliárd forintért vette meg a kormány Pákh Imrétől. Hozzátette, több szakértői vélemény is készült, a becslések pedig igazolják a vételárat. Így most már a Munkácsy-trilógia mindhárom festményének – a Krisztus Pilátus előtt, az Ecce Homo és a Golgota – rendezett a tulajdoni viszonya. Mindhárom kép magyar állami tulajdonban van. A műalkotásokat pedig hosszú távon is a debreceni Déri Múzeumban helyezik el – fejtette ki a Miniszterelnökség vezetője az Országház Munkácsy-termében tartott bejelentésen.

Ez egy fontos hír a magyar kultúra kedvelőinek, fontos hír a Munkácsy-rajongóknak. Debrecen és az ország egésze is gazdagodott – mondta a politikus. Kósa Lajos felidézte, hogy a képek először 1995-ben a Déri Múzeumban voltak láthatók együtt. A Krisztus Pilátus előtt című alkotást 2015-ben vette meg a magyar állam – a Magyar Nemzeti Bank Értéktár-programja keretében – a kanadai Hamilton Galériától.

A képviselő úgy fogalmazott, a festmények “élete” legalább olyan kalandos, mint maguk a képek. Papp László arról beszélt, hogy most teljesült az a több mint 100 éves igény, hogy a trilógia – amely debreceni szimbólum – állami tulajdonban legyen. Azt ígérte, jó gazdái lesznek a képnek. A Jézus életét megörökítő sorozat darabjait első alkalommal 1995. augusztus 25-én láthatta együtt a közönség. A művek közös bemutatásának különlegessége, hogy maga Munkácsy sem látta együtt a három, bibliai témát feldolgozó festményét – írja a kormany.hu.

Szóljon hozzá!

 

Please log in to vote

You need to log in to vote. If you already had an account, you may log in here

Alternatively, if you do not have an account yet you can create one here.