Magyar állami tulajdonba került a Golgota

golgota Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

A magyar kormány megvásárolta Munkácsy Mihály Golgota című festményét. A tulajdonosváltást Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter jelentette be szerdán Budapesten. Az eseményen részt vett Kósa Lajos, Debrecen fideszes országgyűlési képviselője és Papp László debreceni polgármester.

Gulyás Gergely közölte, a festményt 3 milliárd forintért vette meg a kormány Pákh Imrétől. Hozzátette, több szakértői vélemény is készült, a becslések pedig igazolják a vételárat. Így most már a Munkácsy-trilógia mindhárom festményének – a Krisztus Pilátus előtt, az Ecce Homo és a Golgota – rendezett a tulajdoni viszonya. Mindhárom kép magyar állami tulajdonban van. A műalkotásokat pedig hosszú távon is a debreceni Déri Múzeumban helyezik el – fejtette ki a Miniszterelnökség vezetője az Országház Munkácsy-termében tartott bejelentésen.

Ez egy fontos hír a magyar kultúra kedvelőinek, fontos hír a Munkácsy-rajongóknak. Debrecen és az ország egésze is gazdagodott – mondta a politikus. Kósa Lajos felidézte, hogy a képek először 1995-ben a Déri Múzeumban voltak láthatók együtt. A Krisztus Pilátus előtt című alkotást 2015-ben vette meg a magyar állam – a Magyar Nemzeti Bank Értéktár-programja keretében – a kanadai Hamilton Galériától.

A képviselő úgy fogalmazott, a festmények “élete” legalább olyan kalandos, mint maguk a képek. Papp László arról beszélt, hogy most teljesült az a több mint 100 éves igény, hogy a trilógia – amely debreceni szimbólum – állami tulajdonban legyen. Azt ígérte, jó gazdái lesznek a képnek. A Jézus életét megörökítő sorozat darabjait első alkalommal 1995. augusztus 25-én láthatta együtt a közönség. A művek közös bemutatásának különlegessége, hogy maga Munkácsy sem látta együtt a három, bibliai témát feldolgozó festményét – írja a kormany.hu.

Szóljon hozzá!

− 8 = 1