Diákönkormányzat létrehozásán dolgoznak Békésen

diákönkormányzat Fotó: Békési Polgármesteri Hivatal

Lezárult a városi diákönkormányzat felélénkítésére szervezett tréning sorozat. Kálmán Tibor, Békés alpolgármestere elmondta, a kezdeményezéssel az önkormányzat egy ténylegesen működő városi diákönkormányzatot kíván elindítani.

Korábban, a 90-es években és néhány évvel ezelőtt is voltak már ilyen irányú kezdeményezések, de valódi változás nem történt az ügyben. Most egy EFOP-os pályázatnak köszönhetően lehetősége van az önkormányzatnak a helyi erőforrások feltérképezésére. A városi oktatási intézményekkel összefogva az iskolai diákönkormányzatok képviselőit hívták meg a közös munkára, ismerkedésre, tervezésre.

hirdetés

Mind az intézmények, mind a diákok nyitottak és együttműködőek voltak a program tekintetében. A négyalkalmas tréning célja az volt, hogy életre keljen, majd működjön egy városi diákönkormányzat. Egy vezetett ismerkedés során megismerhették egymást és egymás intézményeit is a diákok. Zárásként egy kis játékra is maradt idő. A résztvevők között tanulást segítő irodai eszközöket sorsoltak ki, a fődíj pedig egy táblagép volt.

Az alpolgármester megosztotta, hogy a kezdeményezés tovább folytatódik. Tervek szerint még tavasszal sor fog kerülni egy rendhagyó találkozóra, ahol az előadók saját példájukat, tapasztalataikat osztják meg a diákokkal. Érdekesség lesz, hogy a felkért előadók maguk is diákpolgármesterként vagy diákönkormányzati tagként vállaltak szerepet egykor és mára vezetői pozíciót töltenek be egy-egy település életében. Valamint Békéscsabára is szeretne ellátogatni a küldöttség, megismerni a megyeszékhely diákönkormányzatának munkáját. Egy nyári tábor ötlete is felmerült, ehhez igyekszik megteremteni a megfelelő körülményeket a város.

Kálmán Tibor a város vezetése nevében elárulta, a végső cél a diákönkormányzati képviselők bevonása a döntéshozásba. A fiatalok álláspontját is szeretnék megismerni az őket érintő kérdésekben, helyet kapnak majd az érintett bizottságokban. Köztük kell, hogy elinduljon a párbeszéd.

A Kálmán Tiborral készült interjút itt meghallgathatják:

Szóljon hozzá!

− 1 = 2