Szakmai konferencia került megrendezésre Gyulán

Simon Nóra a Békéscsabai Oktatási Központ vezetője / Fotó: Körös Hírcentrum

2019. január 15-én, Gyulán került megrendezésre az a szakmai konferencia, amit a Gyulai Szakképzési Centrum az Oktatási Hivatal Békéscsabai Pedagógusi Oktatási Központja közösen szervezett.

hirdetés

A rendezvényt Kovács Zsuzsanna, a Gyulai Szakképzési Centrum főigazgatója nyitotta meg köszöntő beszédével.  Kovács Zsuzsanna és Simon Nóra a Békéscsabai Oktatási Központ vezetője célul tűzte ki néhány hónappal ezelőtt, hogy napjaink egyik égető problémájával kapcsolatban szakmai konferenciát tartsanak, ami nem más, mint a lemorzsolódás folyamata.

hirdetés

A főigazgatónő beszédében elmondta, hogy a lemorzsolódás óriási probléma európai és országos szinten egyaránt. Nagyon sok fiatal hagyja el az iskolát a megfelelő képzettség és készségek megszerzése előtt, amelyek elsajátítása szükséges volna ahhoz, hogy belépjenek a munka világába. Ezeket a fiatalokat pedig jobban fenyegeti a munkanélküliség és a társadalmi kirekesztettség veszélye, vélhetően nem tudnak megfelelő munkát találni és beilleszkedni a társadalomba.

Fotó: Körös Hírcentrum

Az iskola elhagyásának számos oka lehet, de az igazgatónő felhívta a szakemberek és pedagógusok figyelmét, hogy az ő feladatuk az, hogy segítsék azokat a fiatalokat, akik valamilyen nehézséggel küzdenek, ugyanis a lemorzsolódás leginkább a szociálisan hátrányos helyzetű diákokat érinti. Még fontosabb tehát a gyerekekre való fókuszálás, az egyéni pedagógiai bánásmód, hiszen a diákokat olyan sokféle kihívás éri a mai világban, az iskolának pedig fel kell készülnie, hogy ezekre megfelelő módon tudjon reagálni.

Kiss Anna rendezésében az iskola HÍD-programjának keretén belül egy dokumentumfilmet is készítetett az iskola Csak családról ne címmel. 8 héten át heti két alkalommal megtartott kísérleti, önismereti kommunikációs tréninget tartottak a tanárok hátrányos helyzetű diákok számára, az ezt követi idő alatt lett nyomon követve és dokumentálva a tanárok, diákok és az iskola élete.

Kovács Zsuzsanna, a Gyulai Szakképzési Centrum főigazgatójának köszöntő beszéde:

hirdetés

Szóljon hozzá!

11 + = 19