Demonstráció: Félpályás útlezárás a 44-es főúton Békéscsabán

Fotó: Körös Hírcentrum

Nika István, a Magyar Dolgozók Szakszervezetének elnökségi tagja, a múltheti békéscsabai demonstráción jelentette be, hogy folytatják a tüntetések sorát és január 18-ra félpályás útzárat hirdettek. A munkavállalók számára káros változások ellen tiltakoznak.

hirdetés

A megmozdulás 12 órakor kezdődött és 16 óráig tartott. Körülbelül 30 autóval voltak jelen a tüntetők.
Nagy Sándor a DÉMÁSZ Szakszervezet Elnöke kérdésünkre elmondta, szeretnék ha a nemrégiben elfogadott törvényeket, amelyek a munkavállalókat jelentős mértékben sújtják, módosítanák és a parlament elé egy olyan törvényt terjesztene be a kormány, amely javít a munkavállalók helyzetén.

hirdetés

Mi munkavállalók, szakszervezetek nem szeretnénk az utcán politizálni. Önmagában politizálni se szeretnénk, mi azt szeretnénk, hogy a törvényeket, amelyek bennünket érintenek, az országos érdekegyeztetés keretein belül meg tudjuk beszélni. Erre sajnos az utóbbi időben nincs lehetőségünk. A kormány nem teremti meg annak feltételrendszerét, hogy ezt tudjuk gyakorolni.

A DÉMÁSZ Szakszervezet Elnökével készült interjúnk itt meghallgatható:

 

Íme a négypontos követeléslista:

  • Módosítsák a Munka törvénykönyvét, hogy az a mostaninál sokkal jobban vegye figyelembe a munkavállalók érdekeit, a rabszolgatörvényként elhíresült túlóra szabályozást pedig vonja vissza a kormány!
  • Kétszámjegyű minimálbéremelést, és állítsák vissza a cafetériát, rendezzék a közszféra béreit!
  • Szabájozzák újra a sztrájkjogot, valamint érdemi párbeszédet és egyeztetést a dolgozókat érintő törvények módosításánál!
  • Dolgozzanak ki egy rugalmasabb nyugdíjba vonulási rendszert, korszerűbb formában, és hozzák vissza a korengedményes nyugdíjakat, tisztességes módon támogassák a megváltozott munkaképességű dolgozókat!

Ha valaki 400 órát akar dolgozni, csakis azért akar, mert nem tudja eltartani a családját a napi 8 órás munkájából. Azt szeretnénk, ha napi 8 órából meg lehetne élni.

– ezt már Nika István, a Magyar Dolgozók Szakszervezetének elnökségi tagja mondta a múltheti demonstráción, majd hozzátette: A MADOSZ több, mint 10 munkáltatónál van jelen, ezekben állami foglalkoztató is megtalálható. Komoly gondot okoz az, hogy az állami munkáltatók eddig sem tartották be a törvényeket, a nemrégiben módosított Munka Törvénykönyve alapján pedig, tovább szívathatják a munkavállalókat.

Holnap az országos demonstrációkhoz csatlakozva, ugyancsak a MADOSZ szervezésében vonulásos tüntetés lesz a megyeszékhelyen. A gyülekező az U-alakú ház előtt történik 15 órától 15 óra 20 percig, ezt követően a Szent István térre vonulnak a tüntetők, ahol többen is felszólalnak majd.

A felszólalók: Nika István MADOSZ Elnökségi Tag, Nagy Sándor DÉMÁSZ Szakszervezet Elnöke, Kalászné Gelencsér Ilona SZEF Megyei Koordinátora, Miklós Attila MSZP Békéscsabai Elnöke, Dancsó Tibor DK Országos Tanácsának a tagja, Dr. Fülöp Zoltán Magyar Liberális Párt Elnöke, Veréb Attila LMP Országos Politikai Tanács tagja.

Orosházán is tiltakoznak holnap. “Polgári összefogás és demonstratív tiltakozás a Fidesz önkényuralmi törekvései ellen” – címmel tartanak megmozdulást.

A demonstráció első felvonása 14 órakor kezdődik, amikor is félpályás útlezárás lesz a Csorvási út (474-es út) Üveggyár buszmegálló után 50 métertől kezdődően, az Orosháza végét jelző tábláig. Ezt követően 16 óra 30 perckor a tüntetők az orosházi Fidesz irodához vonulnak, ahol többen beszédet mondanak majd.

Követeljük a rabszolgatörvény visszavonását, a sajtószabadság helyreállítását, a korrupció ellenes ügyészség felállítását és a költségvetési csalással megvádolt Simonka György eltávolítását a közéletből.

– olvasható a Facebookon létrehozott eseményben.

Dr. Szabó Ervin, Orosháza város jobbikos önkormányzati képviselője a Körös Hírcentrum megkeresésére elmondta, egyedi indokkal is rendelkeznek a demonstráció megtartása kapcsán, ez pedig: „Simonka György áldatlan tevékenysége.”

A legfőbb ügyész igen súlyos gyanúsítással, vádakkal illette. Az ő szolgáin keresztül továbbra is kifejti tevékenységét. Jól látható, hogy Orosháza nem fejlődik, semmilyen pozitív változás nem történik.

Hozzátette: Orosházán a Fidesz önkormányzati képviselői semmilyen kompromisszumra nem hajlandóak. „A legutóbbi testületi gyűlésen előterjesztettem a túlóratörvény mellőzését, de a Fidesz önkormányzati képviselői elutasították azt.”

Dr. Szabó Ervin, Orosháza város jobbikos önkormányzati képviselőjével készült telefonos interjúnk:

 

A külhoni magyarok szintén csatlakoztak a megmozduláshoz. Lesz tüntetés Stuttgartban, Dublinban, Londonban, Münchenben, Amszterdamban, Bernben (immár harmadik alkalommal!), Hágában, Oslóban, Swansea-ben és Bécsben is január 19-én, Berlinben és Hamburgban pedig január 20-án – számolt be korábban a Mérce.

A Körös Hírcentrum január 19-én a békéscsabai és az orosházi demonstráción is jelen lesz, igyekszünk beszámolni az eseményekről! Kövessenek minket Facebookon is!

hirdetés

Szóljon hozzá!

35 − 34 =