Elhunyt Andy Vajna

MTI/Balogh Zoltán

Életének 75. évében hosszú betegség után budapesti otthonában elhunyt Andy Vajna, a magyar és a nemzetközi filmipar meghatározó alakja, filmproducer, nemzeti filmipar fejlesztéséért felelős kormánybiztos – közölte a Magyar Nemzeti Filmalap vasárnap az MTI-vel.

Andy Vajna egészsége az utóbbi időben hanyatlott: 2016 elején több napig feküdt egy budai szívklinikán a korábbi lábműtétek szövődményeként jelentkező érproblémái miatt.

hirdetés

Az Amerikából hazatért producert 2011-ben nevezte ki kormánybiztosnak az Orbán-kormány, feladata volt: A magyar film megőrzésére, fejlesztésére, állami támogatására és az ezzel kapcsolatos kormányzati tevékenység összehangolására irányuló stratégia kidolgozása.

2013-ban, Los Angelesben feleségül vette Palácsik Tímeát, aki azzal lett ismert, hogy előző vőlegénye, Damu Roland színész börtönbe került, miután állítása szerint megerőszakolta. Már a tárgyalás alatt közeli kapcsolatba került Andy Vajnával, akivel rövid idő múlva házasságot kötöttek.

2015-ben megvásárolta a TV2 Csoportot.
2016-ban a Rádió 1 is az ő tulajdonába került.
2017-ben megvette a Lapcom Zrt.-t, ami magába foglalja a Borsot, a Délmagyarországot, és a Kisalföldet, majd eladta a Mediaworksnek.

A világhírű filmproducernek ötvennél is több filmalkotás fűződik a nevéhez, így például a Rambo-filmek, a Terminator-filmek, a Dredd bíró, az Elemi ösztön, az Angyalszív, vagy az Evita. Olyan filmsztárokká lett színészekkel dolgozhatott együtt, mint Arnold Schwarzenegger, Sylvester Stallone, Robert de Niro, Demi Moore, James Belushi, Sharon Stone, vagy Madonna.

A Magyar Nemzeti Filmalap Andy Vajnát saját halottjának tekinti.

Szóljon hozzá!

37 + = 41