A jótékonysági bál gyökerei már évszázadokra nyúlnak vissza

városi jótékonysági bál Fotó: Körös Hírcentrum

Január 19-én, szombaton került megrendezésre a már hagyományos Városi Jótékonysági Bál Békéscsabán. A rendezvény bevételét ezúttal a Békéscsabai Kistérségi Egyesített Szociális Központ és a Békéscsabai Életfa Idősek Otthona részére ajánlották fel a szervezők.

A Jókai Színház Vigadó termében tartott esemény idén is igen színvonalas volt, a város elöljárói, vállalkozói, jeles személyei mind megjelentek. A vendégeket a Nyíri Lajos Táncsport Egyesület, a Jazz Elek Quartet és a Thomassy Party Band zenekar szórakoztatta. Az est sztárvendégei Jónás Andrea és Szomor György voltak.

Szarvas Péter polgármester megnyitó beszédében emlékeztetett arra, hogy a város 2018-ban ünnepelte alapításának 300. évfordulóját. Az ezalkalomból tartott számos rendezvényen sok témáról volt lehetőség beszélni. Viszont az nem merült fel, hogy már akkoriban is szívesen jártak-e a csabaiak szórakozni, bálozni. A történetírók elbeszéléseiből kiolvasható, hogy igen. Éppen a Vigadó teremben is szerveztek annak idején ilyen eseményeket. A jótékonyságról szintén kevés szó esett, pedig ez szintén jellemző volt már az akkori lakosságra is. Nagyon sok jómódú család támogatása kellett a Jókai Színház megépítéséhez is.

A tavalyi bál bevételéből a gyerekeket támogatta a város. Több mint negyven fiatal utazhatott el a nyáron a Balatonra. Idén pedig az idősebb generációra esett a választás. Két idősek otthonát támogat 2019-ben a település. A polgármester leszögezte, hogy nem azért döntöttek így, mert rossz lenne az ellátás színvonala, hanem mert mindig van olyan feladat, amihez kellhet az anyagi segítség.

Bátori Zsuzsa, a szociális központ vezetője örömét fejezte ki, hogy mennyien támogatják az intézményt, majd részletezte, hogy tulajdonképpen miben is nyújtanak segítséget a munkatársai, valamint ezáltal mihez járulnak hozzá az adakozók. Megosztotta azt is, hogy a városvezetésnek köszönhetően véleménye szerint egy nagyon jó szociális ellátórendszer működik Békéscsabán, aminek örömmel a tagjai. Az idősekről való gondoskodás nemes feladat, amiben most a bálozók is szerepet vállalnak.

Such Tamara, a Békéscsabai Életfa Idősek Otthona megbízott intézményvezetője az otthonnal kapcsolatban elmondta, fő céljuk, hogy minden idős beteg megtalálja náluk a biztonságot. A kapott összegből az intézmény közös 180 négyzetméteres helyiségét szeretnék légkondicionálni. Ebben a helyiségben zajlanak a rendezvények, és a lakók a hétköznapokban is sok időt töltenek itt.

 

Szarvas Péter köszöntőjét itt meghallgathatják:

 

Bátori Zsuzsa beszédét itt hallhatják:

 

Such Tamara köszönő szavait pedig itt:

 

Képgaléria:

2 Comments

  • Kedves Bóna Marianna! A meghívón Gubik Petra szerepelt, mint sztárvendég, de végül Jónás Andrea lépett fel Szomor György művész úrral. A képeken is ő szerepel, csodálatosan énekelt. Üdvözlettel: Baczovszki Franciska

    • Kedves Baczovszki Franciska! Köszönöm szépen az észrevételt, máris javítom. További szép estét!

Szóljon hozzá!

 

Please log in to vote

You need to log in to vote. If you already had an account, you may log in here

Alternatively, if you do not have an account yet you can create one here.