A jótékonysági bál gyökerei már évszázadokra nyúlnak vissza

városi jótékonysági bál Fotó: Körös Hírcentrum

Január 19-én, szombaton került megrendezésre a már hagyományos Városi Jótékonysági Bál Békéscsabán. A rendezvény bevételét ezúttal a Békéscsabai Kistérségi Egyesített Szociális Központ és a Békéscsabai Életfa Idősek Otthona részére ajánlották fel a szervezők.

A Jókai Színház Vigadó termében tartott esemény idén is igen színvonalas volt, a város elöljárói, vállalkozói, jeles személyei mind megjelentek. A vendégeket a Nyíri Lajos Táncsport Egyesület, a Jazz Elek Quartet és a Thomassy Party Band zenekar szórakoztatta. Az est sztárvendégei Jónás Andrea és Szomor György voltak.

Szarvas Péter polgármester megnyitó beszédében emlékeztetett arra, hogy a város 2018-ban ünnepelte alapításának 300. évfordulóját. Az ezalkalomból tartott számos rendezvényen sok témáról volt lehetőség beszélni. Viszont az nem merült fel, hogy már akkoriban is szívesen jártak-e a csabaiak szórakozni, bálozni. A történetírók elbeszéléseiből kiolvasható, hogy igen. Éppen a Vigadó teremben is szerveztek annak idején ilyen eseményeket. A jótékonyságról szintén kevés szó esett, pedig ez szintén jellemző volt már az akkori lakosságra is. Nagyon sok jómódú család támogatása kellett a Jókai Színház megépítéséhez is.

A tavalyi bál bevételéből a gyerekeket támogatta a város. Több mint negyven fiatal utazhatott el a nyáron a Balatonra. Idén pedig az idősebb generációra esett a választás. Két idősek otthonát támogat 2019-ben a település. A polgármester leszögezte, hogy nem azért döntöttek így, mert rossz lenne az ellátás színvonala, hanem mert mindig van olyan feladat, amihez kellhet az anyagi segítség.

Bátori Zsuzsa, a szociális központ vezetője örömét fejezte ki, hogy mennyien támogatják az intézményt, majd részletezte, hogy tulajdonképpen miben is nyújtanak segítséget a munkatársai, valamint ezáltal mihez járulnak hozzá az adakozók. Megosztotta azt is, hogy a városvezetésnek köszönhetően véleménye szerint egy nagyon jó szociális ellátórendszer működik Békéscsabán, aminek örömmel a tagjai. Az idősekről való gondoskodás nemes feladat, amiben most a bálozók is szerepet vállalnak.

Such Tamara, a Békéscsabai Életfa Idősek Otthona megbízott intézményvezetője az otthonnal kapcsolatban elmondta, fő céljuk, hogy minden idős beteg megtalálja náluk a biztonságot. A kapott összegből az intézmény közös 180 négyzetméteres helyiségét szeretnék légkondicionálni. Ebben a helyiségben zajlanak a rendezvények, és a lakók a hétköznapokban is sok időt töltenek itt.

 

Szarvas Péter köszöntőjét itt meghallgathatják:

 

Bátori Zsuzsa beszédét itt hallhatják:

 

Such Tamara köszönő szavait pedig itt:

 

Képgaléria:

Szóljon hozzá!