Folyamatosan szélesedik az iparkamara pályaorientációs tevékenysége

pályaorientációs Fotó: Békés Megyei Kereskedelmi és Iparkamara

A pályaorientációs, a szakképzéshez kapcsolódó rendezvények tekintetében mozgalmas évet zárhatott 2018-ban a Békés Megyei Kereskedelmi és Iparkamara. Pályaválasztási vásár, pályaorientációs napok, szülői értekezletek színesítették a hétköznapokat.

hirdetés

Mészárosné Szabó Anna, a kamara szakképzési osztályvezetője elárulta, a pályaorientációs tevékenység sikerességének megítélése mindig nehéz. A számok alapján látszik, hogy rengeteget dolgoztak, rengeteg rendezvényen vettek részt. Viszont a nyolc osztályra épülő hároméves szakképzést választó tanulók száma ennek ellenére csökken. De azt is érdemes kiemelni, hogy az érettségi után szakmát tanuló diákok száma ellenben jó a megyében. Sőt, egyre többen érkeznek érettségivel a zsebükben a szakképzésbe. A vállalkozások is szívesen alkalmazzák őket, mert idősebbek, megfontoltabbak.

Azt sajnos látni kell a szakembereknek, hogy a piac és a család is áraz – mondta az osztályvezető. Még mindig nem szimpatikus ma Magyarországon a nyolc általános iskolás elvégzett évre épülő szakképzés, a szakközépiskola választása. Viszont a programok mégis elérik a céljukat. Most már tudnak az általános iskolák arról, hogy a kamara végez pályaorientációs tevékenységet, és ezt a lehetőséget ki is használják.

Fontos lépés volt az is, hogy egyre több gimnáziumba el tudtak menni előadásokat tartani. Olyan elit gimnáziumokba, ahol a legtöbb diáknak az egyetemi diploma a cél. Ezzel kapcsolatban emelte ki Mészárosné Szabó Anna, hogy a pályaorientáció ezekre a területekre, a diplomás szakmákra is kiterjed. Azt is még tudatosítani kell az oktatási intézményekben és a családokban, hogy az olyan szakmákhoz, mint az ügyvéd, az orvos, a pedagógus, az építészmérnök, szintén tudnak előadókat hívni. A kamara előadói életutakat, pályákat tudnak megmutatni, a konkrét szakmáról már annak képviselője beszél.

Egyre inkább átalakulni látszik viszont maga a pályaorientáció is. Idővel nem globálisan, szakmákra kategorizálva történik majd, hanem valóban célirányosan. Például életpályákat vázol majd fel a megyei kórház, vagy egy békéscsabai vállalkozás tekintetében. Ezt egyelőre csak a nagyobb cégek és intézmények tehetik meg, de arra is volt már példa, hogy kicsik fogtak össze. Szarvason az asztalosoknak nincs utánpótlása, évek óta nem indult ilyen képzés, ezért lépni akarnak az ügyben.

2019-ben is a tervek szerint folytatódnak majd a programok. Egy nyertes pályázatnak köszönhetően idén még többet fognak tudni megvalósítani, például azokat a táborokat, ahol ismételten a választott szakmákkal ismerkedhetnek meg a gyerekek.

A Mészárosné Szabó Annával készült interjút itt meghallgathatják:

hirdetés

Szóljon hozzá!

31 + = 38