Rendhagyó tárlatvezetést tartottak Gyulán az Almásy-kastélyban

Almásy-kastély Fotó: Körös Hírcentrum

Különleges időszaki kiállítást tekinthető meg az Almásy-kastély Látogatóközpont Török tornyában 2019.szeptember 8-ig. A Kincsek őrzője – 150 éves a gyulai Erkel Ferenc múzeum című tárlatot a Magyar Kultúra Napján, január 22-én sajátos tárlatvezetés keretein belül tekinthették meg az érdeklődők. Azért volt rendhagyó a tárlatvezetés, mert a teljesen saját fejlesztésű kiállítás mindhárom kurátora jelen volt és vezette végig a látogatókat. Nagy Adrienn néprajzkutató a néprajzi gyűjteményről, Cseresznyés János történész a helytörténeti gyűjteményről, Liska András régész pedig a régészeti emlékekről beszélt a jelenlévőknek.

hirdetés

A tavaly szeptemberben nyílt kiállítást a múzeum 150. alapítási évfordulójára emlékezve készítették el. Az Erkel Ferenc Múzeum Magyarország harmadik legrégebben alapított vidéki múzeuma, amit még 1868-ban Mogyoróssy János gyulai nemesember hozott létre.

hirdetés

Ez alatt a 150 év alatt a múzeum helyszíne többször változott. A dolgozók áldozatos munkájának köszönhető, hogy a történelem viharain keresztül megőrződtek számunkra a múzeum kincsei. A gyűjteményt jelentős kár érte a második világháború alatt, amikor a felszabadító szovjet csapatok kifosztották azt.

A múzeumban megtekinthető az egyik nemzeti kincsünk, amely felbecsülhetetlen értékű. Ez az értékes műtárgy egy aranykoszorú, amely Gyula város híres szülöttéhez, Erkel Ferenchez köthető.

Aranykoszorú
Aranykoszorú / Fotó: Körös Hírcentrum

A nemzeti himnuszunk megzenésítője ezt a mesterremeket 50 éves karmesteri jubileumára kapta a nemzet ajándékaként. Bartch Gusztáv ötvösmester több, mint fél kiló aranyból alkotta meg a koszorút, amelyet tölgyfa levelek mintájából formázott meg, ennek közepén egy szalagon Erkel operáinak a címe látható, valamint egy lant, melyet 50 égkő díszít. Ezt az ereklyét Erkel Rezső ajándékozta a múzeumnak 1906-ban.

hirdetés

Szóljon hozzá!

− 1 = 1