Bemutatták a József Dezső festőművészről és családjáról szóló kötetet Gyulán

könyvbemutató Fotó: Körös Hírcentrum

Január 23-án Gyulán a Mogyoróssy János Városi Könyvtárban tartott könyvbemutatón “A firtosváraljai József család története és munkássága” című kötetről beszélt a két szerző, Székely Árpád és Székely János Csaba a közönségnek. A kötetben a legfontosabb részeket a József Dezső és a hozzá kapcsolódó részek teszik ki. A szerzők fontosnak tartották, hogy emléket állítsanak a festőművésznek, aki nagyon sokat tett Gyula városáért.

A művész és tanárember életrajzából egy tipikus trianoni sors bontakozik ki. Székely János elmondta, véleménye szerint keveset beszélünk arról, hogy a világégések hogyan rendezték át Magyarországot. A József család Firtosváraljáról származik, 1919-ben vagyis éppen 100 éve annak, hogy József Dezső trianoni menekültként Gyulára érkezett és munkásságát itt folytatta tovább.

hirdetés

Nemcsak festői munkája volt jelentős. Hitoktató és rajztanár is volt, ezenkívül kiválóan hegedült, zongorázott, értett a méhészethez is. Az első mestere volt többek között Kohán Györgynek, Koszta Rozáliának, Szénási Mihálynak és Kiss Györgynek, olyan festőművészeknek, akikre szintén méltán lehetünk büszkék.

A könyv elkészítéséhez a szerzők rengeteg kutatómunkát végeztek, illetve bejárták Székelyföld azon településeit, amelyek a József családhoz valamiképpen köthetőek.

A festőművész nevét Gyulán egy kreatív művészeti alkotókőr viseli, a József Dezső Szakkör.

 

Szóljon hozzá!

6 + 1 =