Visszamenőlegesen is érvényesíthető a személyi kedvezmény

személyi adó Fotó: Pixabay

A Pénzügyminisztérium számításai szerint akár meg is duplázódhat a személyi adókedvezményt igénybevevők száma. Idéntől ugyanis az évi 89.400 forintos adókedvezmény már számos női- és férfibetegség után is jár.

hirdetés

Az újonnan bekerült betegségcsoportokat érintő adókedvezményt akár öt évre visszamenőleg is lehet érvényesíteni – jelentette be Izer Norbert, az adóügyekért felelős államtitkár. Adókedvezmény jár azoknak, akik rokkantsági járadékban vagy fogyatékossági támogatásban részesülnek. Valamint azoknak is, akik olyan betegségben szenvednek, amelyet az erről szóló, 335/2009. (XII. 29.) kormányrendelet felsorol. A jogszabályba 2019. január 1-től az endometriózis, az emlőrák, a méhnyakrák, a petefészekrák-betegségek és a férfi nemi szervek leggyakoribb daganatos megbetegedései is bekerültek.

hirdetés

A kedvezmény összege az év első napján érvényes havi minimálbér öt százaléka, amely a személyi jövedelemadóból levonható. A havi 7.450 forint levonását érdemes már az adóelőleg megállapításakor, a munkáltatónál nyilatkozattal kérni. Így akár még a januári fizetés is magasabb lehet – javasolta Izer Norbert. Hozzátette, hogy az összeg ennek elmulasztása esetén sem veszik el, hiszen a személyijövedelemadó-bevallásban, egy összegben is érvényesíthető.

A szabályozás egyértelmű. Akik régebb óta szenvednek a rendeletben felsorolt betegségek valamelyikében, és nem kérték a kedvezményt, azt orvosi igazolás birtokában utólag is igényelhetik. Ugyanez a jog megilleti a kormányrendeletbe újonnan bekerült betegségcsoportok érintettjeit is. Értelemszerűen csak akkor, ha a betegség már az elmúlt évben, vagy években is fennállt. És ez a tény szerepel az orvos által kiállított igazoláson is – tette hozzá. Az igazolás az adókedvezmény igénybevételének elengedhetetlen feltétele. Ezt szakambulancia vagy a kórházi osztály szakorvosa, illetve általuk készített dokumentumok alapján a háziorvos állítja ki.

A bevallási adatok tanúsága szerint egyre többen tudnak az adókedvezményről. Míg 2010-ben 69 ezren vették igénybe a személyi kedvezményt, addig 2017-ben 217 ezren. Tekintettel arra, hogy endometriózisban becslések alapján akár 200 ezer nő is érintett lehet, idén akár kétszeresére is nőhet az adókedvezményt igénybe vevők száma – írja a kormany.hu.

hirdetés

Szóljon hozzá!

− 2 = 3