Ónos eső és havazás is jön hétfőn

ónos, eső, havazás, csapadékos Fotó: Pixabay

Hétfőn ismét nedvesebb levegő érkezik, a téli csapadékok egész tárháza felvonulhat, majd kedden és szerdán szárazabb idő várható.

hirdetés

Hétfő hajnalban nyugat felől újra nedvesebb érkezik, ezúttal a Dunántúlon várható nagyobb mennyiségű csapadék. Mivel a magasban enyhe levegő lesz fölöttünk, de a talaj közelében többfelé 0 fok közelébe, illetve kevéssel az alá csökkenhet a hőmérséklet, így az eső mellett több helyen ónos eső is eshet.

hirdetés

Az érkező peremciklon hátoldalán egyúttal megkezdődik a hidegebb levegő beáramlása is, így napközben a Dunántúlon, a főváros környékén és északon egyre többfelé havas eső, havazás válthatja fel az esőt. Vizes, tapadó hóra kell számítani, a lehulló hó mennyisége a Dunántúl keleti-északkeleti megyéiben, illetve a Dunakanyar térségében az 5 centimétert is meghaladhatja, a hegyekben akár 10 cm is hullhat.

Nyugaton az északias szél is feltámadhat. Az ország keleti-délkeleti felén kevesebb csapadék várható, jellemzően eső formájában. Nem lesz túl hideg, a csúcshőmérséklet 0 és +6 fok között alakul, 5 fok fölötti értékeket délkeleten mérhetünk, ahol élénk, néhol erős lesz a délkeleti szél és kezdetben a nap is szerephez jut.

Kedden és szerdán számottevő csapadék már nem várható, a több-kevesebb napsütés mellett legfeljebb néhol fordulhat elő hószállingózás. A szél kedden északnyugati, szerdán déli-délkeleti irányból a Dunántúlon élénkülhet meg. Fagyosak lesznek a reggelek, szerda hajnalban a derült, szélcsendes, vastagabb hóval borított tájakon ismét előfordulhatnak -10 fok alatti minimumok. Napközben a legtöbb helyen gyengén olvadni fog, kedden 0, +5, míg a hét harmadik napján -1, +4 fok lehet jellemző.

Csütörtökre ismét csapadék érkezhet -írja az Időkép.

hirdetés

Szóljon hozzá!

73 − = 66