Feltehetően egy boszorkánynak hitt személy sírját találták meg Hajdúböszörményben

Fotó: Hajdúsági Múzeum

Feltehetően egy boszorkánynak hitt személy sírját találták meg Hajdúböszörményben – írja Dr. Bálint Marianna bejegyzése alapján a 444.

hirdetés

A szomszédos megyében található Hajdúböszörményben egy szennyvíz bekötés korrekciójánál emberi csontokat fordított ki az ásógép kanala. A munkások értesítették a Hajdúsági Múzeumot és megtörténhetett az ásatás. Az előkerült személyt hasra fektetve, lábát összekötözve földelték el. A rendellenes testhelyzet miatt ártó személynek vagy boszorkánynak gondolhatták az Árpád-kori Böszörmény falu lakói. A személyt vélhetően azért ebben a pozícióban temették el, hogy megvédjék az élőket a boszorkány visszajárásától.

hirdetés

Dr. Bálint Marianna régész így fogalmaz: Böszörmény falut a történeti adatok alapján a nyíri izmaeliták – azaz böszörmények – központjának tartják. A böszörményekről pedig tudjuk, hogy elsősorban pénzváltással, kereskedelemmel foglalkozó, mohamedán vallású népcsoport volt. Az egy nagyon izgalmas kutatási feladat, hogy vajon régészeti módszerekkel kimutatható-e az Árpád-kori leletanyag között egy eltérő etnikumú népcsoport jelenléte. Ehhez pedig leginkább a temetők, temetkezések vizsgálata vihet minket közelebb, hiszen a legtovább fennélő temetkezési szokások, vallási rituálék a legbiztosabb forrásai az eltérő életmódnak, hiedelemvilágnak.

Fotó: Hajdúsági Múzeum

Sajnos már korábban is lehetőség nyílott volna vizsgálódásra, hiszen az utcabeliek elmondása szerint évekkel ezelőtt a szennyvízcsatorna fektetése közben minduntalan emberi csontok kerültek elő. Akkor esett meg, hogy a holttest fölött is átvitték a vezetéket. Később még egy optikai kábelt, sőt egy gázvezetéket is átvezettek a temetőn, de ekkor sem érkezett jelzés a csontokról.

Ha a korábban előkerült sírokat is lehetőségük lett volna feltárni és megvizsgálni a régészeknek, nagyon sok értékes információ birtokában sokkal többet tudhatnánk Böszörmény falu lakóiról – írja Dr. Bálint Marianna.

Mindenesetre egy izgalmas kutatási munkálat veheti kezdetét.

hirdetés

Szóljon hozzá!

− 2 = 1