Fontos kérdésekről döntöttek ismét a békéscsabai képviselők

képviselők Fotó: Körös Hírcentrum

Január 31-én ült össze idén először Békéscsaba képviselő testülete. Az üléssel kapcsolatban Szarvas Péter polgármester megosztotta, ugyan nem tárgyaltak annyi témát, mint szoktak, vitás kérdések így is adódtak.

hirdetés

Az M47 jelű gyorsforgalmi út nyomvonalával kapcsolatban kellett elsőként állást foglalnia a testületnek. Ez az ügy egyidőben kezdődött a Modern Városok Programmal. 2,5 éve járt Békéscsabán Orbán Viktor miniszterelnök, az ő bejelentésével indult el a Szegedet és Debrecent összekötő kétszer kétsávos gyorsforgalmi út megvalósulása. Elkezdődött a tervezés, több lehetséges nyomvonal is kirajzolódott. Az érintett településeket pedig most megkérdezik arról, ki melyiket preferálja. A békéscsabai városvezetés azt a két nyomvonalat támogatja, amely a várost nyugatról kerüli el.

hirdetés

A 2019-es költségvetés első olvasatát is ezen az ülésen kapták kézhez a képviselők. Körülbelül két hónap, mire elkészül a végleges verzió – árulta el a polgármester. A költségvetési fő összegeket tartalmazó táblázatot már láthatta a testület. Az önkormányzat körülbelül 39 milliárd forintos kiadási főösszeggel számolhat. 28 milliárd forintot fordítanak fejlesztésre, 11 milliárd forintot pedig a város működésére. A legnagyobb fejlesztések természetesen a Modern Városok Programmal és a Terület- és Településfejlesztési Operatív Programmal függnek össze. Február közepéig kell a városvezetőnek benyújtania a költségvetési rendelet tervezetét.

Szintén napirendre került a 7. számú házi gyermekorvosi körzete ellátása, ugyanis dr. Fekete István nyugdíjba vonul. 40 évig látta el a praxist, a feladatokat dr. Márki Andrea gyermekorvos veszi át. A Védőnői Centrum kialakítása Békéscsabán című TOP-os projekt tekintetében pedig arról döntött a testület, hogy ki lesz az új épület kivitelezője. A centrum munkatársai már régóta kérik a város vezetőit, hogy bővítsék az infrastrukturális lehetőségeket, mert azok most éppencsak megfelelnek a jogszabályoknak. Úgy két éve döntöttek arról a képviselők, hogy új helyszínt keresnek a centrum számára. Központi helyen épülhet fel az új centrum, TOP-forrásból. Kiválasztották a kivitelezőt, remélhetőleg 2019 végére el is készülhet az új Védőnői Centrum.

Szarvas Péter arról is beszámolt, hogy az eddigi hóeltakarítási és síkosságmentesítési problémákról szintén egyeztettek. Több szerződéses partnere is van a városnak ezekre a munkálatokra, ennek ellenére a munkavégzésben voltak hiányosságok. Elég későn kezdték el a takarítást és kevesebb munkagéppel is, mint azt a szerződésben vállalták. A városvezető szeretné ezúton is megnyugtatni a lakosságot, hogy tárgyaltak a vállalkozókkal, a meghibásodott munkagépek most már működnek, így remélhetőleg a következő havazásnál már nem lesznek ekkora fennakadások. Hasonló a helyzet a pályaudvari liftek esetében is. Ahogyan írtuk korábban, több felvonó már hónapok óta nem működik. A napokban kapott egy előkészítő választ a polgármester, amelyben írták, hogy vélhetően napokon belül rend lesz. A hibaelhárítás megtörténik majd. Mivel még csak 2,5 éve adták át a lifteket, remélhetőleg több ilyen mértékű meghibásodás nem történik majd a közeljövőben.

hirdetés

Szóljon hozzá!

8 + 2 =