A Békés Megyei Könyvtárban is indul az új év

könyvtárban Fotó: Békés Megyei Könyvtár

A Magyar Kultúra Napjával indultak be igazán a 2019-es programok a Békés Megyei Könyvtárban. Kiállításmegnyitó, interaktív képeslap készítése is szerepelt a repertoárban.

Az év első hónapja, mint a legtöbb intézményben, a könyvtárban is az előző esztendő összegzésével és a következő tervezésével telt – kezdte Rakonczás Szilvia, az intézmény igazgatója. Sok jó rendezvényt, foglalkozást várhatnak majd a békéscsabaiak az előttünk álló hónapokban, ennyi már biztos. Munkácsy születésének 175. évfordulójáról például bizonyára méltóképpen meg fog emlékezni a könyvtár is.

hirdetés

Vollmuth Frigyes grafikus, pedagógus, videoszerkesztő alkotásaiból nyílt elsőként kiállítás a Magyar Kultúra Hete programsorozatban. A tárlatot Ván Hajnalka, a Munkácsy Mihály Múzeum művészettörténésze nyitotta meg. Ugyan a kiállítás csak egy töredékét mutathatja meg Vollmuth Frigyes munkásságának, de így is láthatók könyvillusztrációk, grafikák, és videofilmek is. 2019. február 23-ig látogatható még a tárlat.

A világító képeslap készítése legalább akkora népszerűségnek örvendett, mint a korábbi, adventi üdvözlőlap. Két középiskolás csoport kapott egy kis technikai, fizikai oktatást, majd néhány eszköz segítségével össze is tudták állítani a saját LED-es lapjukat. A lapon pedig egy megyei kastély is helyet kapott, így a kulturális ismereteik szintén bővülhettek. A szervezők tudják, hogy az ilyen interaktív fogásokkal együtt sokkal szívesebben tanulnak a diákok a kultúráról is.

Februárban a központi könyvtár első rendezvénye a Valentin-naphoz kapcsolódik majd. Egy online kvízt már elindítottak, Rakonczás Szilvia szerint a kvízek mindig nagyon érdeklik az olvasókat. Ezzel is az a céljuk, hogy ismeretet adjanak át, és az adatbázisok, könyvek használatára ösztönözzék az érdeklődőket. Emellett az új közösségi terekben is folyik tovább a munka. Folyamatosan érkeznek az iskolás csoportok, hogy például a hulladékok újrahasznosításáról vagy Békés megyéről tanuljanak.

A szakkörök kínálata is folyamatosan bővül. Olyanok indulnak, amelyek a hátrányos helyzetűeknek vagy éppen a munkahelyet keresőknek kíván segítséget nyújtani. Rakonczás Szilvia megosztotta, ezekkel kapcsolatban is érdemes személyesen érdeklődni vagy a könyvtár honlapján utánanézni. De kiemelte azt is, hogy az olvasóktól is várják az ötleteket, hogyan szeretnék a szabadidejüket a könyvtárban eltölteni.

A Rakonczás Szilviával készült interjút itt meghallgathatják:

Szóljon hozzá!