Ma van a biztonságos internet napja

biztonságos Fotó: Pixabay

Ma, a biztonságos internet napján hatóságok, informatikai cégek, civil szervezetek és gyerekek összefogásával hívják fel a figyelmet a biztonságosabb internetezés fontosságára és alapvető szabályaira.

A biztonságos internet napjának – Safer Internet Day célja, hogy az Európai Unió Safer Internet Programja akciótervéhez kapcsolódva több mint 100 országban ugyanazon a napon hívják fel a figyelmet az internet előnyeire és veszélyeire is. Így a zaklatásra, a gyermekpornográfiára és egyéb illegális és káros tartalmakra – tájékoztattak a szervezők az MTI-hez eljuttatott közleményükben. A szakemberek ugyanakkor tájékoztatni szeretnék a gyermekeket, szülőket, pedagógusokat és döntéshozókat a problémákról és lehetséges kezelésükről.

A program hazai konzorciumvezetője, a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat szakemberek, döntéshozók, pedagógusok, gyerekek, a sajtó, valamint a téma iránt érdeklődők részvételével figyelemfelkeltő eseményt tart kedden a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Ludovika főépületében. Az internetbiztonsági fórumon a közösségi média, a hírközlés, a kiberbűnözés elleni fellépés, a lelkisegély-vonal és tanácsadás, az etikus hekkerség szakértői osztják meg tapasztalataikat, válaszolnak a résztvevők kérdéseire.

Az idei biztonságosinternet-nap alkalmából videopályázatot is hirdetettek hazai általános és középiskolásoknak kisfilm elkészítésére. A kezdeményezés idén is a közös felelősségre fókuszál. “Mindannyiunk dolga, hogy az internetet (…) jobb hellyé tegyük a magunk és egymás, de különösen a fiatalok számára” – írták a közleményben. Hozzátéve: ezért is lett 2019-ben nap szlogenje: “Együtt egy jobb internetért!”.

Az e-mailek védelméről szintén érdemes szót ejteni, ha a biztonságos internet a téma. Nem elég az erős jelszó. Több biztonsági elemre is szükség van ahhoz, hogy az elektronikus levelek ne kerüljenek illetéktelen kezekbe. Ilyen például az a végponttól végpontig terjedő megoldás, amikor az üzenetet titkosítják a küldőnél még mielőtt az eljutna a hálózatra. Majd a fogadó gépe dekódolja azt – hívta fel a figyelmet a jeles nap alkalmából az ESET IT-biztonsági vállalat.

Kevesen vannak tudatában annak, hogy az elküldött e-mail ugyanolyan nyitott lehet, mint egy postai képeslap. A cég közleménye felidézi: a közelmúltban felderített adatlopási esetben 773 millió e-mailcím és 21 millió jelszó került a bűnözőkhöz. A szakértők szerint a legtöbb szervezet és e-mail-szolgáltató rendelkezik valamilyen szűréssel, hogy segítse az adatfolyam zavartalanságát. És az ismert spam, adathalász és vírusos üzeneteket tartalmazó feketelistával igyekszik kiszűrni a nem kívánt tartalmat.

Sok cég alkalmaz ennél fejlettebb módszereket. Ezek egyike a csatolmányok típusának szűrése. Az ellenőrzés mindig fontos a szakértők szerint, mivel nem létezik eleve biztonságos fájltípus. Az e-mail fiókokhoz tartozó védelmi megoldások mellett hatásos a kétfaktoros azonosítás is. Amikor a felhasználó a belépési adatok megadása után SMS-ben, okoseszközre telepített alkalmazáson keresztül vagy e-mailben kap egy megadandó kulcsot a belépéshez. A biztonságos internet napot 2004 óta tartják az év második hónapja második hetének második napján, Magyarország 2008-ban csatlakozott a kezdeményezéshez – írja az MTI.


Kövessen minket Facebookon!

Szóljon hozzá!