Tíz éven belül Európa legjobb mezőgazdasági cége lehet a mezőhegyesi komplexum

Lázár János Lázár János országgyűlési képviselő, a mezőhegyesi Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt. kormánybiztosa / Fotó: Körös Hírcentrum

Békés megye egyik gyöngyszemeként is emlegethetjük Mezőhegyest, ahol számos nagy volumenű fejlesztés zajlik napjainkban. Viszont ezekről viszonylag keveset hallani, ezért kértük meg Lázár János országgyűlési képviselőt, a mezőhegyesi Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt. kormánybiztosát, hogy tájékoztasson az aktuális folyamatokról.

hirdetés

Öt éven belül az ország legjobb, tíz éven belül pedig Európa legjobb mezőgazdasági cégévé szeretnék tenni a mezőhegyesi komplexumot. Nagyon kemény munka zajlik jelenleg a településen, de nem a híradásoknak dolgoznak – emelte ki Lázár János. A mezőhegyesi ménesbirtok által használt állami földterület, ami 8500 ha szántót jelent, ki volt jelölve korábban értékesítésre. Majd a kormány visszafordította a privatizációt és visszavásárolta a korábban eladott céget is. Egy 300 éves állami vagyonról van szó, amit a kormánybiztos véleménye szerint meg kell őrizni.

A kérdés persze az, hogy tud az állam egy mezőgazdasági céget jól üzemeltetni, lehet-e jó tulajdonos az állam. Eredményesen gazdálkodnak, ami viszonylag könnyű 8500 hektár 40 aranykoronás földön. Viszont a bevételek itt maradnak. Ebből tartják fönt a szakközépiskolát, támogatják a települést, működtetik a nemzeti jelentőségű ménest. A klasszikus növénytermesztés és állattenyésztés-ágazatban kell eredményesnek lennie a cégnek, ezen dolgoznak nagyon sokat.

Lázár
Fotó: Körös Hírcentrum

A Kozma Ferenc Mezőgazdasági Szakképző Iskola és Kollégium fenntartója most már a Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt. Lázár János megosztotta, hogy ez azért jelentős, mert hazánkban kevés a jó mezőgazdasági szakember. Békés az ország egyik legerősebben agrár jellegű megyéje, ezért a jövője össze van kötve a mezőgazdasággal, tehát szintén kellenek a szakemberek. Ezért a szakképző iskolát is ennek rendelik alá, 2019 őszétől csak mezőgazdasági képzés lesz. Az álom az, hogy ez az intézmény legyen az ország legjobb mezőgazdasági szakközépiskolája. Most tornacsarnokot építenek, de szeretnének még uszodát és új kollégiumot is létesíteni, hogy ez meg is valósulhasson. Ezzel pedig segíthetik az itt élő fiatalok és egyben a térség felzárkózását is.

Az is fontos, hogy aki ide érkezik, meg is tekinthesse az itt folyó munkát. Az új szarvasmarha-telepet bejárhatóvá, a méneseket megmutathatóvá akarják tenni, az épületeket modernizálni akarják. Most éppen egy 25 milliárd forintos vagyont kezelnek, ebből 15 milliárdot terveznek elkölteni fejlesztésekre. Békés megye egy turisztikai tartaléka az országnak. Nem véletlenül támogatja a kormány a békéscsabai repülőtér fejlesztését. A megyeszékhely turisztikai fejlesztési tervei is jó irányba mutatnak, Gyula sikereiről nem is beszélve. Ebbe kapcsolnák még be Mezőhegyest is.

A videoanyag első része, és a teljes hanganyag alább megtalálható.

A Lázár Jánossal készült teljes interjúnk itt meghallgatható:

hirdetés

Szóljon hozzá!

89 − = 85