Egy megújult múzeum várja a látogatókat 2019-ben

múzeum Már a Warhol-kiállításra készülnek. Fotó: Körös Hírcentrum

Különleges és mozgalmas év volt a 2018-as a Munkácsy Mihály Múzeum számára. Mátyás király-emlékév, Békéscsaba 300, az épület átépítése csak néhány mozzanat, amire érdemes emlékezni.

hirdetés

Mivel a Munkácsy Mihály Múzeum a látogatók számára az év nagy részében zárva volt, annyi kiadványt és annyi kiállítást nem tudtak megvalósítani, mint korábban – legalábbis az épület falain belül. Évente ugyanis 10-15 tárlatot és számos rendezvényt szoktak lebonyolítani – kezdte beszámolóját Ando György, az intézmény igazgatója. Tárlat nyílt azonban 2018-ban az ország több pontján, tehát a 11-et így is elérték. Szolnokon a Damjanich János Múzeum Szolnoki Galériájában a szomszédolások sorozat részeként például a CsabArt – Békéscsaba művészetének progresszív irányai és eredményei című kiállítás nyílt meg.

Kiadványok közül a Csabensis volt a tavalyi év sikertörténete. Kétszer adták ki, mindkétszer eladták az összes példányt. Év végére pedig egy újabb nagy érdeklődéssel várt könyv érkezett. A Négy sávon az M44-es út régészeti feltárása során előkerült megyei leleteket és magát a régészeti munkát taglalja. 2018-ban ez a kötet jelent meg a múzeum évkönyvi sorozatában.

Mint korábban írtuk, a múzeum épülete sokáig zárva volt a látogatók számára. A dolgozók is csak védőfelszerelésben mehettek be. Korábban két különálló épülete volt az intézménynek, a fejlesztés során ezeket össze tudtak kötni, kialakítva egy új helyiséget, és új funkciót adva a korábbiaknak. Összesen 200 millió forintos vissza nem térítendő európai uniós támogatással valósulhatott meg a fejlesztés, a csaknem 10 hónapon át tartó munka során. A két épület különállósága azonban már a kezdetektől számos problémát okozott, amelyet most a két épületegység összekapcsolásával sikerült megoldani. A fejlesztés eredményeként a meglévő kiállítóterek átalakításával egy 200 m²-es impozáns kiállító- és közösségi térrel gazdagodott az intézmény – olvasható a múzeum honlapján.

Az új konferenciaterem első próbája a Néprajzi Múzeum évente megrendezett továbbképzése volt, melynek 2018-ban a Munkácsy Mihály Múzeum adott otthont. A konferenciára érkezett kutatók kényelmesen hallgathatták végig az előadásokat. Éppen ezért véli az igazgató, hogy most már ez is egy olyn lehetőség, amivel büszkélkedhet ez a régió. 2019-ben pedig többek között elkészül az új Munkácsy állandó kiállítás, ami hasonlóan büszkévé teszi majd a békéscsabaiakat.

Az Ando Györggyel készült interjút itt meghallgathatják:

hirdetés

Szóljon hozzá!

69 − 68 =