A fenntartható vadászat támogatása a cél

vadászat Fotó: Pixabay

A vadászat és horgászat hazánk, hagyományaink fontos része. Ezek nemcsak kikapcsolódást és sportolási lehetőséget kínálnak, hanem komoly szakmai és gazdasági tevékenységet is jelentenek – közölte Nagy István agrárminiszter, a Fegyver, Horgászat, Vadászat (FeHoVa) Nemzetközi Kiállítás megnyitóján.

Nagy István beszédében kiemelte, hogy Magyarország szerencsés helyzetben van. Hiszen vad- és halállományunk nemcsak mennyiségében, hanem minőségében is páratlan értéket képvisel. Az agárminiszter arra hívta fel a figyelmet, hogy az új szabályozás révén a jövőben elöltöltő fegyverrel is folytatható társas vadászat. Illetve a vadászvizsga megszerzésekor a kötelező lőgyakorlat és vizsga alól a kizárólag íjjal, ragadozó madárral vagy magyar agárral vadászók mentesülhetnek. Szintén idén lépett hatályba az a rendelet, amely megfelelő jogszabályi környezetet biztosít, hogy a magyar vadgazdálkodás fejlesztésére közvetlenül felhasználható bevételek növekedhessenek.

A tárcavezető hangsúlyozta, a minisztérium az állami erdészeti társaságok természetvédelmi és közjóléti programjait kiemelten támogatja. A társaságok a 2014-2018-as időszakban közel 5,9 milliárd forintot fordítottak új közjóléti objektumok létrehozására. Valamint a meglévő létesítmények megújítására és bővítésére. Jelenleg mintegy 2000 szabadon és díjmentesen látogatható erdészeti közjóléti létesítmény szolgálja országszerte az erdőben pihenni, felüdülni, sportolni vágyókat. A miniszter szerint a kiállítás alkalmat ad arra, hogy az állami erdészeti társaságok társadalmi szerepvállalását minél szélesebb körben is bemutathassák, ezzel is hozzájárulva az erdész szakma presztízsének növeléséhez – tájékoztatott az Agrárminisztérium sajtóirodája.

Szóljon hozzá!

 

Please log in to vote

You need to log in to vote. If you already had an account, you may log in here

Alternatively, if you do not have an account yet you can create one here.