A fenntartható vadászat támogatása a cél

vadászat Fotó: Pixabay

A vadászat és horgászat hazánk, hagyományaink fontos része. Ezek nemcsak kikapcsolódást és sportolási lehetőséget kínálnak, hanem komoly szakmai és gazdasági tevékenységet is jelentenek – közölte Nagy István agrárminiszter, a Fegyver, Horgászat, Vadászat (FeHoVa) Nemzetközi Kiállítás megnyitóján.

Nagy István beszédében kiemelte, hogy Magyarország szerencsés helyzetben van. Hiszen vad- és halállományunk nemcsak mennyiségében, hanem minőségében is páratlan értéket képvisel. Az agárminiszter arra hívta fel a figyelmet, hogy az új szabályozás révén a jövőben elöltöltő fegyverrel is folytatható társas vadászat. Illetve a vadászvizsga megszerzésekor a kötelező lőgyakorlat és vizsga alól a kizárólag íjjal, ragadozó madárral vagy magyar agárral vadászók mentesülhetnek. Szintén idén lépett hatályba az a rendelet, amely megfelelő jogszabályi környezetet biztosít, hogy a magyar vadgazdálkodás fejlesztésére közvetlenül felhasználható bevételek növekedhessenek.

hirdetés

A tárcavezető hangsúlyozta, a minisztérium az állami erdészeti társaságok természetvédelmi és közjóléti programjait kiemelten támogatja. A társaságok a 2014-2018-as időszakban közel 5,9 milliárd forintot fordítottak új közjóléti objektumok létrehozására. Valamint a meglévő létesítmények megújítására és bővítésére. Jelenleg mintegy 2000 szabadon és díjmentesen látogatható erdészeti közjóléti létesítmény szolgálja országszerte az erdőben pihenni, felüdülni, sportolni vágyókat. A miniszter szerint a kiállítás alkalmat ad arra, hogy az állami erdészeti társaságok társadalmi szerepvállalását minél szélesebb körben is bemutathassák, ezzel is hozzájárulva az erdész szakma presztízsének növeléséhez – tájékoztatott az Agrárminisztérium sajtóirodája.

Szóljon hozzá!

18 − 10 =