Bőröndöt talált, de nem adta vissza

bőröndöt Illusztráció: Pixabay

Utazótáskát talált egy férfi Békéscsabán, egy parkolóban. A bőröndöt nem adta vissza a tulajdonosnak, hanem hazavitte. A rendőrök azonosították a férfit és lefoglalták tőle a táskát.

Békéscsabán, a vasútállomás melletti parkolóban felejtette utazótáskáját egy nő 2019. január 25-én délután. Miután bejelentést tett a rendőrségen, a rendőrök megnézték a parkoló közelében működő térfigyelő kamerák felvételeit. Ezeken látták, hogy egy férfi az autójába teszi az utazótáskát, majd elhajt. A nyomozók azonosították az 51 éves békési férfit és 2019. február 6-án házkutatást tartottak nála. Az ellopott bőröndöt a benne lévő összes dologgal együtt megtalálták és visszaadtak a tulajdonosának. A Békéscsabai Rendőrkapitányság a férfi ellen lopás vétség elkövetésének megalapozott gyanúja miatt büntetőeljárást indított – írja a police.hu.

hirdetés

A rendőrség tájékoztatása szerint a talált tárgyak leadása, a tulajdonosokhoz való visszajuttatása kötelező. A megtalálók sok esetben nem tudják, hogy ha megtartják azokat, szabálysértést vagy bűncselekményt követhetnek el. A bejelentések szerint a pénztárcákat, mobiltelefonokat, táskákat, iratokat közterületi padokon, játszótereken, vagy boltok, szórakozóhelyek pultjain, áruházak bevásárló kocsijában felejtik, esetleg zsebükből kirántva veszítették el.

Ezeket a tárgyakat a legtöbbször járókelők vagy vásárlók találják meg, és magukhoz veszik anélkül, hogy bármit tennének a tulajdonos felkutatása érdekében, vagy leadnák azokat a talált tárgyak osztályára a helyi polgármesteri hivatalokban. Sokaknak kedves emlékük fűződik egy-egy elveszített ékszerhez, illetve anyagi hátrányt okoz számukra az elveszített pénz, értéktárgy. Az elhagyott iratok pótlása is rengeteg utánajárást és anyagi ráfordítást igényel. A megtalálók sokszor nem tudják, hogy a talált dolog le nem adása, törvénysértő! Az eset lehet jogtalan elsajátítás, de lehet lopás is.

Tárgyaink elvesztése, illetéktelen kezekbe kerülése egyéb bűncselekményhez is vezethet. Ha elhagyott tárcánkban tartottuk igazolványainkat, címünket, kulcsainkat, a rossz szándékú megtaláló akár a lakásunkba is behatolhat, míg távol vagyunk. Ha bankkártyánkat is a tárcában tartottuk – főleg ha mellette még PIN kódunk is fel volt jegyezve, azonnal lépjünk kapcsolatba bankunkkal, intézkedjünk a kártya letiltására! Békéscsabán a Polgármesteri hivatal Igazgatási csoportja látja el a talált tárgyakkal kapcsolatos hatósági feladatokat.

Szóljon hozzá!

9 + 1 =