A Jobbik ingyenessé tenné a banki alapműveleteket az átlagkeresetig

Fotó: Pixabay

A Jobbik a banki alapműveletek díjmentessé tételét kezdeményezi az átlagkeresetet meg nem haladó jövedelemmel rendelkező ügyfelek számára speciális és tehermentesített számlacsomag formájában. 

hirdetés

Z. Kárpát Dániel, ez ellenzéki párt országgyűlési képviselője szombaton, Budapesten sajtótájékoztatón kifejtette, a magyar jegybank kutatásai is megerősítik, hogy Európában Magyarországon a legdrágább bankszámlát vezetni. Riasztónak nevezte, hogy az alacsonyabb keresettel rendelkezők körében a német és spanyol számlavezetők jövedelmükhöz képest harmadát, a dánok pedig csak negyedét, ötödét fizetik a magyar banki költségeknek.

A Jobbik ezért azt szeretné elérni, hogy legalább az átlagbérig a tehermentesített számlacsomagokkal váljanak ingyenessé az utalások és más alaptranzakciók, a kormány és jegybank pedig általánosságban is törekedjen a banki díjak csökkentésére. Az ellenzéki politikus úgy látja, ennek megvalósulását az nehezíti, hogy a kabinet “letette a fegyvert” a pénzintézetekkel szemben, amikor paktumot kötött az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bankkal (EBRD).

A Jobbik szerint ugyanakkor a kormánynak nemcsak a számlavezetés költségeinek ügyében, hanem a kilakoltatások megállítása érdekében is fel kellene lépnie a “banki kifosztó mechanizmussal” szemben – mondta Z. Kárpát Dániel. Megjegyezte, az előző három évben több mint 10 ezer magyar családot lakoltattak ki a pénzintézetek “visszaéléseinek” eredményeként.

MTI

hirdetés

Szóljon hozzá!

75 + = 83