NASA: utoljára próbálnak kapcsolatba lépni az Opportunity marsjáró robottal

Opportunity, marsjáró NASA/JPL/Cornell University, Maas Digital LLC

Az amerikai űrhajózási hivatal (NASA) kedden bejelentette, hogy tesz még egy utolsó kísérletet a kapcsolatfelvételre az Opportunity marsjáró robottal. De kudarc esetén működésképtelennek nyilvánítja a gépet.

Az utolsó tesztet helyi idő szerint kedd este végzik el, s az eredményről az űrhajózási hivatal szerdán sajtótájékoztatót tart. A robot 2004-ben ért a vörös bolygóra, és értékes információkat küldött a Földre: például arról, hogy a távoli égitesten valaha víz volt, vagyis meglehettek az élet feltételei.

Tavaly júniusban a hatkerekű marsjáró erős, hosszan tartó porviharba került, és elnémult. A vihar ugyanis megakadályozta, hogy a robot napenergiával működő elemei feltöltődjenek. Az Opportunity a vihar elülte után sem küldött jeleket.

Szeptemberben a NASA azt közölte, hogy még 45 napig próbálkozik a kapcsolatfelvétellel. Ha az nem sikerül, akkor a marsjárót valószínűleg javíthatatlan meghibásodás érte, és küldetését lezártnak tekintik. Októberben azonban az űrkutatók megváltoztatták a véleményüket, és adtak még egy esélyt az általuk Oppynak becézett robotnak.

A párját, a Spiritet 2011-ben nyilvánították működésképtelennek, miután szintén egy porvihar miatt elnémult, és egy éven át hiába várták, hogy feléledjen. Az első amerikai marsjáró egyik megalkotója egyébként a 2005-ben elhunyt Bejczy Antal amerikai-magyar mérnök és űrkutató volt. Ő fejlesztette ki a Pathfinder űrjárórobot távirányítási technikáját, majd a Sojourner marsjárót – tájékoztatott az MTI.

Szóljon hozzá!