Valentin-nap – Van, aki mellette van és van olyan, aki ellene

valentin-nap Fotó: Pixavay

Az emberek véleménye megoszlik a szerelem ünnepével kapcsolatban. Sokan vannak, akik várják és kedveskednek valamilyen ajándékkal párjuknak virággal, édességgel, egy romantikus vacsorával.

hirdetés

Sokféle módon lehet ekkor ünnepelni, programokat szervezni. Sokan viszont egyenesen utálattal viszonyulnak a Valentin-naphoz, fusztrációt okozhat egyesek számára. Giccsparádénak, egy üzleti fogásnak vélik, és úgy gondolják, hogy nem csak ezen a napon kell kifejezni szerelmüket a párjuk felé, hanem egész évben.

hirdetés

Nos, valójában a felesleges azon vitatkozni, hogy február 14-én Szent Bálint napját vagy a Valentin-napot ünnepeljük, hiszen a kettő egy és ugyanaz. Bálint ugyanis a magyar megfelelője Valentinnak. Egyszerűen arról van szó, hogy Magyarországon az 1990-es évektől egyre népszerűbbé váló ünnep angolszász elnevezésének magyarosított formája terjedt el. Az ünnep maga az ókori rómaiaktól eredeztethető, melyet a keresztény kultúra is átvett. Az ókori Római Birodalomban a legendás városalapító testvérpár, Romolus és Rémus tiszteletére rendezték az ünnepet. A kereszténység pedig Szent Bálint vértanúhalála miatt emlékszik meg rá, akit II. Claudius császár idején végeztek ki hite miatt, amikor még üldözték a keresztényeket. Szent Bálint a jegyesek, a szerelmesek és a fiatal házaspárok védőszentjévé vált. A róla elterjedt egyik legenda szerint a börtönőr vak lányának a hit ereje által visszaadta látását, a kivégzése előtt pedig búcsú üzenetet küldött a lánynak „a Te Bálintod” aláírással. Ez a Bálint-napi üzenetküldés szokásának eredeti magyarázata.

Emellett számos népszokás is kapcsolódik a Bálint naphoz, az egyik például az, hogy ezen a napon egy szerelmes csók váltása reggel, szerencsét hoz. A vallási töltet és a népszokások azonban mára már elhomályosodtak.
Ugyanakkor elmondható, hogy a párok szemében meghatározó szerepet kap a Valentin-nap, különösen azoknál, akik már régóta élnek együtt, jó dolog egy kis romantikát csempészni a hétköznapokba. Persze a legjobb, ha ezt nem csak ezen a bizonyos napon teszik meg, hanem egész évben igyekeznek ilyen alkalmakat teremteni.

Ebben az időszakban megugrik a társkeresőkön való regisztrálás száma. Az egyedülállóknak, akiket kellemetlenül érint ez az ünnep, javasolt, hogy ekkor valamilyen programot szervezzenek, barátaikkal töltsék az időt. A párkapcsolatban élőknek is nyomasztó lehet az, hogy ekkor hogyan fejezzék ki szerelmüket, mivel ajándékozzák meg párjukat, de akár egy szál virággal, vagy egy doboz bonbonnal is kedveskedhetünk ebből az alkalomból.

Idén felmerült egy új alternatíva az állatbarátok számára, mégpedig az, hogy a Valentin-napon virágra és ajándékra szánt összeggel inkább egy állatotthont, menhelyet támogassanak az emberek, hiszen ott mindig nagy szükség van a segítségre és az adományokra.

hirdetés

Szóljon hozzá!

79 − 72 =