Méhnyakrák: fontos a megelőzés!

méhnyakrák orvos szűrés Fotó: Pixabay

A méhnyakrák olyan rosszindulatú daganatos betegség, ami időben felfedezve jó eséllyel gyógyítható. A betegség nem örökölhető, kialakulásáért egy víruscsoport, a humán papilloma vírus (HPV) okozta fertőzés tartós fennállása a felelős.

hirdetés

Ha a HPV fertőzés tartósan fennáll, rákmegelőző állapot alakul ki. Ez a megfelelő kezelés hiányában évek alatt változik át rosszindulatú daganatos betegséggé. A humán papilloma vírusnak több mint 150 típusa van, de nem mindegyik okoz rákos megbetegedést. Vannak alacsony kockázatú HPV típusok, illetve a magas kockázatú HPV típusok, amik a méhnyakrák kialakulásáért felelősek.

hirdetés

Magyarországon és Európában is az emlőrák után a második leggyakrabban előforduló rosszindulatú daganatos betegség a méhnyakrák a 45 év alatti nők körében. Leggyakrabban 30-40 éves korban alakul ki, de előfordulhat a menopauza után is. Az utóbbi években egyre fiatalabb korban, akár a 20-30 évesek között is megjelenhet a betegség. Hazánkban évente mintegy 1100-1300 újonnan felfedezett daganatot regisztrálnak. Még ma is több mint 400 nő veszíti életét a méhnyakrák miatt. A méhnyakrák a védőoltással nagy biztonsággal megelőzhető. A szűrés a korai felismerést, és ezzel a hatékony gyógyítás lehetőségét teremti meg. Hazánkban a 25-65 éves korosztály 3 évente kap meghívót nőgyógyászati kenetvételre. A fájdalommentes és mindössze 5-10 perces vizsgálat térítésmentes a szakrendelőkben.

Az orvostudomány fejlődésében mérföldkő volt a méhnyakrák kialakulását megelőző védőoltás megjelenése. A védőoltások a betegség ellen a szexuális élet megkezdése előtt álló lányok esetén védenek a legnagyobb biztonsággal, de érdemes megfontolni a felnőtt vagy érett korban lévő hölgyeknek is. Magyarországon 2014-től az általános iskolák 7. osztályos (12-13 éves) leány tanulóinak szülei térítésmentesen kérhetik a védőoltást.

Fontos, hogy akkor se hagyják ki a méhnyakrák szűrést, ha korábban kaptak védőoltást a betegség megelőzésére. Az utóbbi években folyamatosan emelkedik a nőgyógyászati kenetvételen résztvevők száma, de a nők tekintélyes hányada sajnos még mindig nem él a szűrés adta lehetőséggel. Ugyanakkor a rendszeres szűrővizsgálat nagyban hozzájárul ahhoz, hogy a nők egészségesen és kiegyensúlyozottan élhessenek – írja a bekesijarasok.hu.

hirdetés

Szóljon hozzá!

15 + = 24