Egy szoftver jelezheti előre a petefészekrák túlélési esélyeit

petefészekrák Fotó: Pixabay
hirdetés

A mesterséges intelligencia pontosabban jósolja meg a petefészekrák által érintett betegek prognózisát, mint a jelenlegi módszerek – állapították meg brit és ausztrál kutatók.

Futó Szöveg

Az Imperial College London és a Melbourne-i Egyetem tudósai készítették a szoftvert, mely a prognózison kívül azt is jelzi, milyen kezelés lehet a leghatásosabb a páciensnek – írta a medicalxpress.com. A Nature Communications című tudományos lap aktuális számában ismertetett kutatás a londoni Hammersmith Kórházban folyt.

hirdetés

A kutatók szerint az új technológia segít az orvosoknak, hogy a betegek gyorsabban jussanak a legjobb kezeléshez. Alkalmazása a személyre szabottabb orvoslás felé vezet. Az új technológia arra is használható lesz, hogy a petefészekrákos betegeket a daganat CT-felvételén mutatkozó kicsi szövetkülönbségek alapján osszák csoportokra, nem pedig a rák típusa és stádiuma szerint. Eric Aboagye, a kutatás vezetője elmondta, hogy a rákgyógyítás fejlődése ellenére az előrehaladott petefészekrák hosszú távú túlélési esélyei csekélyek. Ezért szükség van a kezelések új módszereire.

“Technológiánk részletesebb és pontosabb információt ad arról, hogyan reagálna a páciens az egyes kezelésekre. Így az orvosok jobb és irányítottabb gyógymódok mellett dönthetnek” – magyarázta. A petefészekrák a daganatok hatodik leggyakoribb fajtája a nők körében. Leggyakrabban a menopauzán átesett nőket sújtja, valamint azokat, akiknek a családjában már előfordult a kór. Évente mintegy 6 ezer új esetet diagnosztizálnak az Egyesült Királyságban. A hosszú távú túlélés esélye pedig csak 35-40 százalékos, mivel gyakran túl későn, a tünetek megjelenésekor állapítják meg a betegséget.

A diagnózishoz vérvizsgálatot, majd CT-felvételeket használnak, hogy részletes képet kapjanak a rákról. Ez azonban nem mutatja meg sem a beteg túlélési esélyeit, sem a beavatkozás valószínű hatásait. A kutatók 2004 és 2015 között diagnosztizált 364 petefészekrákos nő szövetmintái és CT-felvételei alapján matematikai szoftverrel állapították meg, mennyire agresszív egy-egy daganat. A szoftver a tumor négy biológiai jellemzőjét – szerkezetét, alakját, méretét és genetikai profilját – vizsgálta meg. Ennek alapján állította fel a prognózist.

A gép jóslatait összehasonlították a vérvizsgálat eredményeivel és a jelenleg használatos eszközök segítségével becsült túlélési esélyekkel. Azt találták, hogy a szoftver a hagyományos eszközöknél akár négyszer pontosabban jelezte előre a petefészekrák kimenetelét. Azt is megállapították, hogy a gép által súlyosnak kategorizált páciensek öt százaléka alig két évet élt a diagnózis után. A súlyosnak ítélt petefészekrák összefüggött a kemoterápia-rezisztenciával és a rossz műtéti prognózissal is, ami arra utal, hogy a módszerrel megállapítható, hogyan reagálna egy-egy beteg a kezelésre, kinek kell alternatív kezelést ajánlani – írja az MTI.

hirdetés

Szóljon hozzá!

23 − = 13