Egyre csökken az agrodiverzitás: a nagygazdaságok ugyanazokat termesztik

nagygazdaságok Fotó: Pixabay

Világszerte csökken a nagygazdaságok által termesztett növények száma, ezért mind egyhangúbbá válik a mezőgazdasági termesztés. Mára ott tartunk, hogy az agrárterületek felén négy növény osztozik – írja a Greenfo.

Egyre egyhangúbbá válik a mezőgazdasági termelés a világban, ugyanis egyre inkább ugyanazokat a növényeket kezdik termeszteni a világ legkülönfélébb részein – derül ki egy tanulmányból, amelyet a University of Toronto készített, és amelyet a Science Daily tudományos hírekre szakosodott portál szemlézett.

hirdetés

A mindinkább sematikussá váló mezőgazdasági termelés nagy problémát jelent az agrárium fenntarthatósága szempontjából. A neves kanadai egyetemen nemzetközi csapat által folytatott kutatás az ENSZ élelmezésügyi szervezete, a FAO által közzétett globális adatokra támaszkodott. Ezek közül azt vizsgálták, hogy a nagy területen dolgozó modern mezőgazdasági szereplők milyen növényeket termesztettek az 1961 és 2014 között eltelt időszakban.

A vizsgálat szerint a nagygazdaságok Ázsiában, Európában, Észak- és Dél-Amerikában mind egy irányba haladnak. Minél kevesebb, ám annál sikeresebb növényváltozatot termelni lehetőleg minél nagyobb területen. Ezek a mezőgazdasági területek aztán éppen ezért egyre inkább ugyanúgy is néznek ki. A legnagyobb gazdaságok sok esetben ezért ezer és ezer hektáron keresztül ugyanazt a növényt termesztik. A legtöbb esetben szójából, búzából, kukoricából, valamint rizsből alakulnak ki ilyen végeláthatatlan mezők. Ez a négy növény foglalja el a világ összes mezőgazdasági területének mintegy 50 százalékát, míg a maradék 50 százalékon 152 különféle növényfaj osztozik.

Ezzel csak a nagyüzemben érdemi területen termesztett növényeket kell érteni. Mindez akkor is igaz, ha adott esetben régiós szinten növekedett a diverzitás. Észak-Amerikában ma például 93 különböző növényt termelnek igazán nagy méretekben. Azzal szemben, hogy a hatvanas években 80 növény foglalta el a nagyüzemi vetések legnagyobb részét – jegyzi meg a Science Daily cikkében, melyet a magyarmezogazdasag magyarított.

Szóljon hozzá!

+ 63 = 65