Jelentősen nőtt a mobilinternet használóinak száma Magyarországon

Kiemelt képünk illusztráció! Fotó: Pixabay

A legnagyobb ütemben a 4G-s mobilinternet terjed Magyarországon – derül ki a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) nyilvánosságra hozott kutatásából. Ez arra is rávilágít, hogy az okostelefonnal rendelkezők egyre több hagyományos mobiltelefonos funkciót (beszédhívás, SMS) internet alapon bonyolítanak.

Egy év alatt kétszeresére nőtt azok aránya, akik a hagyományos telefonálás helyett vagy mellett online platformokon beszélgetnek. Az NMHH kutatási eredményei szerint az okostelefonnal rendelkezők 92 százaléka internetezik az eszközön. Egyre nagyobb (jelenleg 80 százalék körüli) azoknak az aránya is, akik ehhez a wifi mellett vagy helyett mobilinternet-előfizetést is használnak. A nagy sávszélességet biztosító (sebességben akár a vezetékes internettel is versenyképes) 4G-s előfizetések aránya két év alatt megduplázódott (54 százalékra nőtt).

A legtöbben továbbra is internetes keresésre, közösségi oldalak felkeresésére, tájékozódásra, levelezésre, internetes telefonálásra és chatelésre használják okostelefonjukat. Hasonló képet mutat a magyarok internet-használatáról az európai országok digitális felkészültségét mérő Digital Economy and Society Index (DESI). A hazai 4G mobilhálózat az előkelő 15. helyet foglalja el a világon. A mobilinternetezők számának növekedésére jelentős hatással volt az internetezés áfájának csökkentése két lépésben, 27-ről 18, majd 5 százalékra.

Forrás: Infokommunikációért és Fogyasztóvédelemért Felelős Államtitkárság

Szóljon hozzá!