Megnyílt az Andy Warhol kiállítás Békéscsabán

andy warhol Fotó: Körös Hírcentrum

Február 19-én megnyílt a békéscsabai Munkácsy Mihály Múzeum eddig talán legjobban várt kiállítása, Andy Warhol – Ezüst úton a bölcsőtől a …-ig címmel. A tárlat a budapesti Szlovák Intézettel és a mezőlaborci Andy Warhol Modern Művészeti Múzeummal együttműködve valósulhatott meg.

Ebből a különleges alkalomból ezüstbe öltözött a múzeum impozáns Múzsák Terme, emlékeztetve Andy Warhol Ezüstgyárára, ahol a műalkotások születtek. Fekete Péter, az Emberi Erőforrások Minisztériumának kulturális ügyekért felelős államtitkára megnyitó beszédében arra hívta fel a figyelmet, hogy furcsa a művészet világa. Mitől lesz valaki “csak” amatőr festő, költő, és mitől lesz valaki világszerte elismert képzőművész? Átértelmezte, újraalkotta a képzőművészetet, a technikai eszközöket. A fogyasztói társadalom legnagyobb ikonjait használta fel alkotásaihoz. Egyre többen érkeztek, a leghíresebbek, leggazdagabbak, az underground kultúra képviselői adták egymásnak a kilincset.

hirdetés
Fekete Péter kultúráért felelős államtitkár. Fotó: Körös Hírcentrum

Ando György, a Munkácsy Mihály Múzeum igazgatója kiemelte, egy tíz éve kergetett álom vált valóra a tárlat megnyitásakor. Mint a megnyitóban elhangzott, egy világhírű festőművész lát vendégül egy világhírű képzőművészt. A ’60-as, ’70-es évekre mindenki nosztalgiával, jó érzéssel gondol vissza. Akkoriban, a pop-art előtérbe kerülésével vált elérhetővé a művészet mindenki számára. Gyarmati Gabriella, a kiállítás társkurátora szerint hálát adhat a sorsnak a Munkácsy Múzeum, hogy sikerült ezt a tárlatot megvalósítani. Most már élni is tudni kell ezzel a lehetőséggel. Hiszen amikor február 20-án délelőtt a nagyközönség számára is megnyílik a kiállítás, akkor kezdődik a valódi, nagy munka.

Ando György, a Munkácsy Múzeum igazgatója. Fotó: Körös Hírcentrum

Mgr. Martin Cubjak, az Andy Warhol Modern Művészeti Múzeum igazgatója elmondta, mivel közel egy évtizedet vártak erre a békéscsabaiak, igyekeztek expressz gyorsasággal összeállítani az anyagot. A nagyvárosok kiállításai általában 1-1,5 évet vesznek igénybe, ez néhány hónap alatt megvalósulhatott. A Munkácsy Mihály Múzeumban látott anyag a szlovák intézmény 45. külföldi kiállítása. Ezúttal arra törekedtek, hogy viszonylag kis helyen mutassák be a művész életművének legfontosabb részeit.

Mgr. Martin Cubjak, az Andy Warhol Modern Művészeti Múzeum igazgatója

 

A tárlat megnyitóján Szarvas Péter, a város vezetője megosztotta, polgármesterként fantasztikus szenzációnak tartja, hogy Békéscsaba a házigazdája lehet ennek a kiállításnak. Nagyon büszkének kell lennünk arra, hogy ez a 80-90 darabból álló tárlat a Munkácsy Mihály Múzeumban valósulhatott meg. Magánemberként is van kapcsolata az elhunyt művésszel, ugyanis a ’70-es, ’80-as években volt tinédzser, egy nagyon zárt világban. Akkoriban nem lehetett még a pop-art művészeivel ismerkedni. Viszont a zenén keresztül, az ifjúsági magazinok oldalain már találkoztak Andy Warhol fotóival. Ő akkoriban Amerikában már igen elismert képzőművész volt. Ezért egyrészt időutazás is ez a kiállítás a polgármester számára, valamint egy álom megvalósítása az általa kedvelt képzőművész alkotásainak helybeni bemutatása.

Herczeg Tamás országgyűlési képviselő szintén részt vett a kiállítás megnyitóján. Mint elmondta, Andy Warhol alkotásaiban a hétköznapi élet találkozik a művészettel. Most pedig itt, Békéscsabán is teljes valójában szembesülhetünk azzal, ami Amerikát és a világot is meghódította. Számára érdekes viszontlátni ezeket az alkotásokat, mert azokra az időkre emlékeztetik, amelyek jelentősen befolyásolták fiatal korában a személyisége alakulását.

A világhírű művész munkáiból, fotóiból és személyes tárgyaiból nyílt kiállítást május 26-áig tekinthetik meg az érdeklődők.

Kapcsolódó tartalmak: 

Szóljon hozzá!

5 + 3 =