Megnyílt az Andy Warhol kiállítás Békéscsabán

Fotó: Körös Hírcentrum

Február 19-én megnyílt a békéscsabai Munkácsy Mihály Múzeum eddig talán legjobban várt kiállítása, Andy Warhol – Ezüst úton a bölcsőtől a …-ig címmel. A tárlat a budapesti Szlovák Intézettel és a mezőlaborci Andy Warhol Modern Művészeti Múzeummal együttműködve valósulhatott meg.

Ebből a különleges alkalomból ezüstbe öltözött a múzeum impozáns Múzsák Terme, emlékeztetve Andy Warhol Ezüstgyárára, ahol a műalkotások születtek. Fekete Péter, az Emberi Erőforrások Minisztériumának kulturális ügyekért felelős államtitkára megnyitó beszédében arra hívta fel a figyelmet, hogy furcsa a művészet világa. Mitől lesz valaki “csak” amatőr festő, költő, és mitől lesz valaki világszerte elismert képzőművész? Átértelmezte, újraalkotta a képzőművészetet, a technikai eszközöket. A fogyasztói társadalom legnagyobb ikonjait használta fel alkotásaihoz. Egyre többen érkeztek, a leghíresebbek, leggazdagabbak, az underground kultúra képviselői adták egymásnak a kilincset.

Fekete Péter kultúráért felelős államtitkár. Fotó: Körös Hírcentrum

Ando György, a Munkácsy Mihály Múzeum igazgatója kiemelte, egy tíz éve kergetett álom vált valóra a tárlat megnyitásakor. Mint a megnyitóban elhangzott, egy világhírű festőművész lát vendégül egy világhírű képzőművészt. A ’60-as, ’70-es évekre mindenki nosztalgiával, jó érzéssel gondol vissza. Akkoriban, a pop-art előtérbe kerülésével vált elérhetővé a művészet mindenki számára. Gyarmati Gabriella, a kiállítás társkurátora szerint hálát adhat a sorsnak a Munkácsy Múzeum, hogy sikerült ezt a tárlatot megvalósítani. Most már élni is tudni kell ezzel a lehetőséggel. Hiszen amikor február 20-án délelőtt a nagyközönség számára is megnyílik a kiállítás, akkor kezdődik a valódi, nagy munka.

Ando György, a Munkácsy Múzeum igazgatója. Fotó: Körös Hírcentrum

Mgr. Martin Cubjak, az Andy Warhol Modern Művészeti Múzeum igazgatója elmondta, mivel közel egy évtizedet vártak erre a békéscsabaiak, igyekeztek expressz gyorsasággal összeállítani az anyagot. A nagyvárosok kiállításai általában 1-1,5 évet vesznek igénybe, ez néhány hónap alatt megvalósulhatott. A Munkácsy Mihály Múzeumban látott anyag a szlovák intézmény 45. külföldi kiállítása. Ezúttal arra törekedtek, hogy viszonylag kis helyen mutassák be a művész életművének legfontosabb részeit.

Mgr. Martin Cubjak, az Andy Warhol Modern Művészeti Múzeum igazgatója

 

A tárlat megnyitóján Szarvas Péter, a város vezetője megosztotta, polgármesterként fantasztikus szenzációnak tartja, hogy Békéscsaba a házigazdája lehet ennek a kiállításnak. Nagyon büszkének kell lennünk arra, hogy ez a 80-90 darabból álló tárlat a Munkácsy Mihály Múzeumban valósulhatott meg. Magánemberként is van kapcsolata az elhunyt művésszel, ugyanis a ’70-es, ’80-as években volt tinédzser, egy nagyon zárt világban. Akkoriban nem lehetett még a pop-art művészeivel ismerkedni. Viszont a zenén keresztül, az ifjúsági magazinok oldalain már találkoztak Andy Warhol fotóival. Ő akkoriban Amerikában már igen elismert képzőművész volt. Ezért egyrészt időutazás is ez a kiállítás a polgármester számára, valamint egy álom megvalósítása az általa kedvelt képzőművész alkotásainak helybeni bemutatása.

Herczeg Tamás országgyűlési képviselő szintén részt vett a kiállítás megnyitóján. Mint elmondta, Andy Warhol alkotásaiban a hétköznapi élet találkozik a művészettel. Most pedig itt, Békéscsabán is teljes valójában szembesülhetünk azzal, ami Amerikát és a világot is meghódította. Számára érdekes viszontlátni ezeket az alkotásokat, mert azokra az időkre emlékeztetik, amelyek jelentősen befolyásolták fiatal korában a személyisége alakulását.

A világhírű művész munkáiból, fotóiból és személyes tárgyaiból nyílt kiállítást május 26-áig tekinthetik meg az érdeklődők.

Kapcsolódó tartalmak: 

Szóljon hozzá!

 

Please log in to vote

You need to log in to vote. If you already had an account, you may log in here

Alternatively, if you do not have an account yet you can create one here.