Megérkeztek Békéscsabára Andy Warhol művei

Nemsokkal ezelőtt megérkezett az a kamion, amellyel Békéscsabára szállították Andy Warhol műveit.

hirdetés

A világviszonylatban is jelentős gyűjteménnyel büszkélkedő – Andy Warhol Modern Művészeti Múzeum (Mezőlaborc/Medzilaborce, Szlovákia) gyűjteményéből származó tárgyakból nyílik kiállítás február 20-án Békéscsabán, a Munkácsy Mihály Múzeumban.

hirdetés

A szitanyomataival jelentékeny értéket képviselő művész személyes tárgyai, öltözékei közül is szerepel majd néhány. A bemutatásra szánt példátlanul gazdag képzőművészeti anyag jó néhány olyan műtárgyat tartalmaz, amely a korszak szimbólumává vált. Ezek közé tartozik a Marilyn Monroe-t ábrázoló sorozat tíz színvariációban, Andersen, Lenin vörösben és feketében valamint Kennedy. A kollekció részét képezi a Kimiko Powers és egy nagyobb önarckép válogatás is. Tehát olyan művek szerepelnek majd Békéscsabán, amelyek java részét a világon bármerre járunk, mindenhol ismerik.

A tárlat kuriózuma az Osztrák-Magyar Monarchia területéről Amerikába vándorolt ruszin származású Warhola család harmadik gyermeke, a kis Andy keresztelő ruhája, amely, sok alkotás mellett, most először látható Magyarországon. A műtárgyak körülbelül 1 milliárd forint értékkel bírnak.

Gyarmati Gabriella társkurátor természetesen a műtárgyak megérkezésekor is jelen volt, kérdésünkre elmondta, a kiállítást körülbelül 10 éve próbálja megvalósítani a Munkácsy Mihály Múzeum.

Ez idáig mi magunk sem hittük el, hogy létrejöhet… most, mikor a klimatizált, műtárgy szállító ládákat gurítják be a kollégáim a kamionról, el merjük hinni, hogy itt van az anyag, létrejöhet a kiállítás.

– nyilatkozta Gyarmati Gabriella. Hozzátette, igyekeznek a lehetőségből a legjobbat kihozni. Február 20-án, Munkácsy Mihály születésének 175. évfordulóján nyitjuk meg az Andy Warhol kiállítást. Előtte egy nappal, 19-én 19 órakor lesz a kiállítás megnyitója, ami zártkörű. Holnap reggel pedig a műtárgy szállító ládák kibontása fog következni, ugyanis a szállítmányt egy minimum 6 órás akklimatizálódási folyamatnak kell alávetni.

Gyarmati Gabriellával készült interjúnk itt meghallgatható:

 

A kamion péntek délután 16 óra után néhány perccel érkezett a Munkácsy Mihály Múzeum elé.

A tárlatról részletesebben itt írtunk korábban. A kiállítás február 20. és május 26. között lesz megtekinthető.

Kapcsolódó tartalom:

hirdetés

Szóljon hozzá!

58 − = 57