A végleges költségvetésről döntöttek a képviselők

képviselők Fotó: Körös Hírcentrum

Február 21-én tartották soron következő ülésüket a békéscsabai képviselők. Az ülés legfontosabb napirendi pontja kétségtelenül a város 2019. évi költségvetése volt. A részletekről Szarvas Péter polgármestert kérdeztük.

A vita a napirendi ponttal kapcsolatban közel négy órán át tartott. Egy ötéves önkormányzati ciklus utolsó évének költségvetéséről van szó, ami lényegében illeszkedik az eddigiek sorába. Rengeteg fejlesztést tartalmaz, tehát ez fogja meghatározni leginkább a 2019-es esztendőt. 39,8 milliárd forintos a költségvetési főösszeg. Ezen belül 28,9 milliárd a fejlesztésekre fordítódik majd, közel 11 milliárdot pedig a működésre.

hirdetés

A fejlesztések közül a legnagyobb arányt a Modern Városok Program és a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program projektjei teszik ki. El fog indulni idén a nyomdaipari képzőközpont tanműhelyének fejlesztése, a Wenckheim kerékpárút építése, a Városi Sportcsarnok belső felújítása, az első naperőműpark kiépítése, és még sok más fejlesztés.

A működési kiadások a város intézményeinek fenntartását szolgálják. A megyeszékhely nyolc óvodát, öt kulturális intézményt, gyermekélelmezési intézményt, egészségügyi alapellátási intézményt és két szociális intézményt tart fent. Ezek működése remélhetőleg idén is zavartalanul, a megszokott színvonalon folytatódik majd.

Családbarát intézkedéseket is hozott az önkormányzat, jelentősen bővült például a bölcsődei férőhelyek száma. A lakossági igények figyelembe vételével ezen a nyáron is megszervezik majd a napközis tábort, legalább egy, de lehet, hogy két oktatási intézményben is. Az óvodákban tartott sportfoglalkozások szintén maradnak, az úszás, a néptánc és a labdajátékok tanítását fontosnak tartják. Növelik a szociális lakások számát is.

Több sportinfrastruktúra-fejlesztésről is tárgyaltak a képviselők. A Magyar Atlétikai Szövetség támogatásával megújulhat majd az atlétikai centrum, egyelőre a tervezési munkálatok indulhatnak el. A Kórház utcai teniszpályák fejlesztése szintén sürgető kérdés. A teniszcentrum még a második világháború előtt épült, most 10 millió forintot kapott a város a korszerűsítésre. Pálya-, világításkorszerűsítés, eszközbeszerzés szerepel a tervek között. Az Árpád Fürdő pedig egy új sátrat kapott, hogy a hidegebb időben is kijárhassanak úszni a békéscsabaiak. Ebben a Magyar Úszó Szövetség volt az önkormányzat támogatója.

Kutyafuttatók és játszóterek építésére is pályázik majd a város. A kutyafuttatók iránt egyre nagyobb igény mutatkozik. Ezek kerítéssel elzárt, játékokkal és a szükséges eszközökkel felszerelt területek, ahol a kutyák szabadon engedve mozoghatnak. Jaminában, a belvárosban és a Lencsési lakótelepen terveznek egyet-egyet létrehozni, ha nyer a pályázat. Négy már meglévő játszótér felújítására és egy építésére is pályázik a város, az újat Gerlán szeretnék létrehozni.

A Szarvas Péterrel készült interjút itt meghallgathatják:

Szóljon hozzá!

+ 81 = 88