A Naprendszer legtávolabbi objektumára bukkantak

naprendszer Fotó: Caltech/R. Hurt (IPAC)

A Naprendszer eddigi legtávolabbi objektumára bukkant az amerikai űrkutatási hivatal, a NASA egyik csillagásza. Az újonnan azonosított égitest 140-szer távolabb van a Naptól, mint a Föld.

Ha felfedezését hivatalosan megerősítik, ez lesz a Naprendszer legtávolabbi ismert objektuma – adta hírül a The Guardian című brit napilap. Az eddig legtávolabbi ismert objektum, egy törpebolygó, amely a Földnél 120-szor távolabb van a Naptól. Ennek a Farout (Távoli messzeség) nevet adták az után, hogy ugyanez a csillagászcsoport múlt év novemberében észlelte.

A most felfedezett legtávolabbi objektum az amerikai csillagászoktól a FarFarout – Nagyon távoli messzeség – becenevet kapta. Scott Sheppard, a washingtoni Carnegie Tudományos Intézet csillagásza bukkant rá, amikor csoportjával a kilencedik bolygó után kutatva csillagászati adatokat elemzett. A feltételezett kilencedik bolygóról Sheppard kutatócsoportja úgy véli, hogy a Plútó mögött lehet a titokzatos Oort-felhőben.

hirdetés

A bolygót még nem látták közvetlenül. De a Goblin törpebolygó úgy tűnik, hogy egy óriási, láthatatlan objektum gravitációs hatása alatt áll. Ez megerősítette a csillagászokat abban, hogy létezhet a kilencedik bolygó. A felfedezést még ősszel jelentette be a kutatócsoport. Sheppard elmondta, hogy a FarFarout égitestre akkor bukkant, amikor egy múlt héten elhalasztott előadásának idejét arra használta fel, hogy intézetében adatokat elemezzen.

“A FarFarout kissé rejtélyes. Nagyon halvány, észlelésünk képességének határán van” – magyarázta. Semmit nem tudunk pályájáról, csak azt tudjuk, hogy nagyon távol van. Hozzátette, hogy a további megfigyeléseikkel fognak többet megtudni az észlelt nagyon távoli égitestről. Ám évekbe fog telni, amíg a szakemberek képdsek lesznek meghatározni pályáját.

A Farout objektum a 2018 VG18 jelet kapta a nemzetközi csillagászati uniótól. Becslések szerint átmérője 500 kilométer, ami a Merkúr, a Naprendszer legkisebb bolygója egytizedének felel meg. A Farout törpebolygó lehet, mint a Plútó, amelynek átmérője mintegy 2400 kilométer. Hatalmas távolsága miatt a Faroutnak több mint ezer évre lehet szüksége ahhoz, hogy egyszer megkerülje a Napot – írja az MTI.


Kövessen minket Facebookon!

Szóljon hozzá!