Bemutatták Fekete Pál, az 1956-os Békés megyei forradalmi bizottság elnökének könyvét

Fotó: Körös Hírcentrum

Békéscsabán, a Városháza dísztermében ünnepélyes keretek között mutatták be Fekete Pali bácsi, Magyar mártírok 1956 című kötetét.

hirdetés

Szarvas Péter, Békéscsaba polgármestere köszöntötte a jelenlévőket és méltatta a szerzőt. A városvezető elmondta, hogy a kötet tartalma indokolja aktualitását, bemutatását a kommunista diktatúra áldozatainak emléknapja körül szervezték, ünnepélyes keretek között akarták ismertetni a szerző munkáját. A polgármester hozzátette, hogy Fekete Pálnak Békéscsaba rengeteget köszönhet. 1956. november elején Pali bácsi tárgyalt a városhoz közelítő szovjet csapatok vezetőivel, ennek köszönhetően a várost a szovjet csapatok megkímélték a fegyveres harctól és komolyabb véráldozattól. A hősies helytállásáért Békéscsaba 1992-ben díszpolgárává nevezte ki. A polgármester nagy tisztelettel, valamennyi békéscsabai nevében jó egészséget, lelkierőt, nyugalmat, békésséget kívánt a tavaly 90. életévét betöltő szerzőnek, aki szerinte emberfeletti munkát végzett ennyi idősen a kötet összeállításával. Kérte, arra emlékezzünk, hogy 56-ban egy nemzet fogott össze és igazából csak a nagy túlerő volt az, amely legyőzte a forradalmat.

hirdetés

Ezt követően Nagy Erika színművész szavalta el a kötetben szereplő Október 23-a című verset.

Fekete Pali bácsi egy korábbi önéletrajzi írásából való az alábbi idézet: 1963. március 26-án szabadultam feltételesen. Békéscsabán kellett jelentkeznem a politikai rendőrségen, ahol azonnal besúgói szerepvállalására akartak kényszeríteni. Miután nem vállaltam ezt a becstelen szerepet, kitiltottak békés megye területéről. Tanári pályámra vissza nem térhettem. 25 évig tartó kényszer fizikai munkám során állandó zaklatásban éltem életem. Még 1980-ban is hetenként beidéztek a rendőrségre, faggattak, különböző vádakkal illettek. Igyekeztek öngyilkosságba kergetni. 1980-ban engedély nélkül, munka ügyben Békéscsabára utaztam. Csorváson két civil rendőr leráncigált a vonatról és megfenyegetett, véletlenül elüt egy autó, ha még egyszer megpróbálom átlépni a megyehatárt.

Az újonnan megjelent mű története innen indul. A könyvben 301 mártír neve szerepel, önálló leírással, fotóval. Pali bácsi föltárta, kinyomozta, lefotózta és kötetbe szerkesztette az összegyűjtött adatokat. Az adattárként tekinthető gyűjteményt azért is érdemes elolvasni, mert olyan érdekességek is szerepelnek benne, amelyek máshol nem találhatóak meg, rengeteg idézettel, függelékkel kiegészítve.

A bemutatón készült hanganyagunk alább meghallgatható:

hirdetés