Szolgálatba állították a Békés megyei koraszülött-mentőautót

Fotó: Körös Hírcentrum

Az Almásy-kastély Látogatóközpont kápolnájában tartott ünnepségen írták alá azt a négyoldalú együttműködési megállapodást, mely által üzembe helyezték a koraszülött-mentőautót.

hirdetés

A Viharsarki Koraszülött Mentőalapítvány 2016-os megalakulásának a célja az volt, hogy egy olyan koraszülött-mentőautó beszerzése történjen meg, melyet a Békés megyében világra jövő koraszülött beteg és műtétet igénylő újszülött gyermekek biztonsággal, a kiszállás és szállítási idő rövidítésével kerülhetnek a jelenleginél gyorsabban, az életüket segítő és sokszor megmentő ellátásba. A dokumentumot Dr. Csató Gábor az Országos Mentőszolgálat főigazgatója, Dr. Becsei László a Békés Megyei Központi Kórház főigazgatója, Dr. Abdulrahman Abdulrab Mohamed a Viharsarki Koraszülöttmentő Alapítvány elnöke és Prof. Dr. Pintér Sándor a Szegedi Újszülött Életmentő Szolgáltató Alapítvány elnöke írták alá.

hirdetés

Dr. Csató Gábor elmondta, hogy a koraszülött mentés egy speciális tudást igénylő terület a mentésen belül. Az alapítványoknak köszönhetően elmondható, hogy az elmúlt időszakban a koraszülött halálozási és megbetegedési ráta jelentősen csökkent Magyarországon. A főigazgató hozzátette, hogy rendkívül nagyra értékeli azt az igyekezetet, amit a Viharsarki Koraszülött Mentőalapítvány tett az elmúlt időszakban azért, hogy egy ilyen rendkívül modern, a koraszülötteket szolgáló mentőautó álljon szolgálatba a környék lakosságáért.

Dr. Kovács József beszédében elmondta, hogy egy hosszú, rögös út végére értek a koraszülött-mentőautó hivatalba állításával. Az országgyűlési képviselő kiemelte, hogy az időfaktor rendkívül fontos az ellátásban, ezért mindent meg fognak tenni, hogy az elvárásoknak legjobban megfeleljenek, hiszen minden megszületett életre szükség van.

Ezt követően Dr. Rákóczi Attila a Békés Megyei Kormányhivatal főigazgatója mondta el gondolatait. A legfontosabb érték a gyermek, főleg hogyha segítségre van szüksége. Az hogy Magyarországon minden 10. gyermek előbb érkezik, már önmagában elég indok arra, hogy ilyen autója legyen ennek a térségnek, ezért megköszönte azt az együttműködést, mely által elérhetővé vált a mentőautó üzembe helyezése.

Dr. Abdulrahman Abdulrab Mohameddel az alapítvány kuratóriumi elnöke elmondta, hogy két és fél év kellett ahhoz, hogy amit megálmodtak valósággá váljon. Mindezekért köszönetet mondott azoknak, akik ehhez hozzásegítették őket. Az emberi élet ajándék. Minden emberi élet egyedi, páratlan érték, amely egyénen túl ajándék az emberi közösségnek is. Sajnos megyénkben egyre kevesebb gyermek születik, emiatt még fontosabb, hogy vigyázzunk rájuk. Egy gyermek élete olyannyira fontos, hogyha ennek a mentőautónak a segítségével már egyetlenegy újszülöttet megmentünk, nagyon nyugodtan mondhatjuk, hogy teljesítette kötelességét.

A Békés megyei koraszülött-mentőautó üzembe helyezése sok ezer ember életét érintő esemény, és a legszebb benne, hogy olyan történetről van szó, amely mellé mindenki oda tudott állni, nemi, vallási, politikai hovatartozásától függetlenül – fogalmazott. Továbbá tisztelettel kérte az alapítvány további támogatását, hiszen, mint mondta a küldetésük nem ért véget, sőt most kezdődik csak igazán, hiszen ennek az autónak a fenntartása folyamatos feladat.

 

Kövessen minket Facebookon!

hirdetés

Szóljon hozzá!

92 − = 90