Egy sikertelen küldetés űrszondája zuhanhat bolygónkra

űrszonda Fotó: Pixabay

Szakértők szerint a Kozmosz 482 egy nagyobb darabja 2019 során hullhat vissza bolygónkra – írja az IFLScience. Mivel az űrszondát úgy tervezték meg, hogy ellenálljon a Vénusz szélsőséges környezetének, igen valószínű, hogy probléma nélkül át tudja majd verekedni magát a földi légkörön.

hirdetés

A szerkezetet 1972-ben bocsátották fel, és egy ideig bolygónk körül kellett volna keringenie, mielőtt egyik rakétája elindítja a Vénusz felé. Egy meghibásodás miatt azonban a szonda Föld körüli pályán ragadt. Bár a Kozmosz 482 bizonyos darabjai utóbb leváltak, a jelentős része, például a hővédő pajzzsal ellátott belépő kapszula évtizedek óta bolygónk közelében kering.

hirdetés

Jelenleg a kapszula elképesztő sebességgel mozog, és 112 perc alatt tesz meg egy kört. A szerkezet 495 kilogrammos, és képes ellenállni az atmoszférába való belépés során keletkező forróságnak.

„Igen, a leereszkedő űrszonda gond nélkül túléli majd a visszatérést” – mondta Thomas Dorman műholdmegfigyelő, hozzátéve, hogy a szerkezethez ugyan tartozik egy fékező ejtőernyő, de annak akkumulátora már valószínűleg lemerült.

Azt, hogy a szonda pontosan mikor zuhan vissza, rengeteg tényező befolyásolja. Éppen ezért egyelőre nem lehet pontos becslést adni a visszatérésére, de a számítások alapján legkésőbb 2025-ben el fogja érni a felszínt.

National Geographic

hirdetés

Szóljon hozzá!

− 4 = 5