Gyula volt az első állomása a Bátrak Ligájának

Bátrak Ligája Fotó: Körös Hírcentrum

A Honvédelmi Sportszövetséget, amely egy köztestület, két éve hozták létre, annak érdekében, hogy elősegítsék a fiatalok szellemi és fizikai felkészülését a katonasághoz, a haza védelméhez kötődően.

Egy országos hálózat kiépítése a cél, minden járásban sportközpontokat alakítanak ki, ugyanis az államnak az a célja, hogy a lehetőségeket megteremtse a fiatalok számára- nyilatkozta Dr. Simicskó István kormánybiztos, a Honvédelmi sportszövetség elnöke. Hozzátette, hogy jelenleg 154 tagszervezetük van, és 100.000 fős tagsággal rendelkeznek. Ezt megelőzően négy településen voltak már különböző Bátrak Ligája elnevezésű versenyek. A mostani, a Rákóczi Kupa egy újonnan induló versenysorozat, melynek Gyula volt az első állomása. A Rákóczi Kupa állomásai határ menti városok lesznek, hiszen a határon túli fiatalokat, diákokat is meghívják a versenyekre.

A gyulai versenyen a helybeli diákok mellett megmérettették magukat Békéscsabáról, Temesvárról, Aradról, illetve Horgosról érkező fiatalok is szellemi és fizikai feladatokban egyaránt. A versenysorozat következő állomásai Baja, Makó, Berettyóújfalu, Kisvárda, Felsőzsolca, valamint Tatabánya lesznek, majd a nyár folyamán Budapesten kerül megrendezésre az országos döntő.

Pótápi Árpád, nemzetpolitikáért felelős államtitkár elmondta, hogy a sportesemények összefogják a nemzetet, ezért támogatják a sportcsarnokok, uszodák építését, sportpályák rendbetételét, a határon túli településeket pedig egyesületek által támogatják. A nemzetpolitika egyik kiugrási pontja a sport, mint nemzeti identitástudat erősítő vagy formáló tényező, melyet minél inkább erősíteni akarnak. Ezért a  következő helyszíneken is számítanak a határon túl élő fiatalok részvételére. A száz éve történt határrendezést úgy lehet feloldani, ha minden lehetséges módon erős kapcsokkal szőjük újra egybe a nemzetet- fogalmazott az államtitkár. Ilyen lehetőség például a sport is.

Dr. Kovács József országgyűlési képviselő elmondta, úgy véli a sport rendkívül fontos dolog az ember életében. A sportban kellenek emblematikus egyéniségek, akik az eredményeikkel a dicsőségét emelik hazánknak. Kiemelte, hogy 2010 óta a kormány több mint 21 milliárd Ft összeggel támogatta a sporttevékenységeket, intézményeket.

Végül Dr. Görgényi Ernő polgármester szólalt fel, és beszédében elmondta, megtisztelőnek tartja, hogy Gyula városa adhatott helyet a Bátrak Ligáján belüli Rákóczi Kupa iskolai sportvetélkedőnek. Hozzátette: a város, minthogy Békés megyében, az ország egyik legszegényebb megyéjében van, érthetően korlátozott forrásokkal rendelkezik a sporttámogatásra vonatkozóan is. Ezért igyekeznek a leghatékonyabban és a legnemesebb célokra fordítani a rendelkezésre álló összeget, amely azt jelenti, hogy a város nem támogat presztízs klubokat, hanem az erőforrásokat az utánpótlás nevelésre, a diáksportra és a tömegsportra koncentrálva fordítják. Ennek a szellemiségnek pedig megfelel a Bátrak Ligája, ezért is volt rendkívül boldog, mikor helyet biztosíthatott Gyula ennek a versenynek-fogalmazott.

Kiemelte a város úszószakosztályának a rendkívüli sikereit, valamint a vívók sikereit is hangsúlyozta az elmaradott körülmények ellenére. Ezek mellett a küzdősportok is virágzó életet élnek Gyulán, a tavalyi év során az iskolákban bevezették a küzdősportok oktatását. A városban több mint 240 igazolt labdarúgó utánpótlás játékosa van a Gyulasport Nonprofit Kft. Futball szakosztályának, de nagyon szép eredményeket tudhat magának a kézilabda és kosárlabda sport is. Nekik köszönhetően rendkívül eredményes TAO pályázatokból tudták korszerűsíteni a városi tornacsarnokot és a városi sporttelepet.

A verseny lehetőségének a megrendezése miatt annál is inkább örült a városvezető, mert Gyula város önkormányzata elkötelezett támogatója a nemzetpolitikai céloknak. Támogatják például a Rákóczi Szövetség beiskolázási programját, mely azt a cél szolgálja, hogy a határon túli szórványban élő magyar családokat pénzügyileg támogassák, annak érdekében, hogy magyar iskolába írassák be a gyermekeiket. Gyula főként az aradi, illetve nagyszalontai iskolákkal ápol rendkívül jó kapcsolatokat.

Szóljon hozzá!

 

Please log in to vote

You need to log in to vote. If you already had an account, you may log in here

Alternatively, if you do not have an account yet you can create one here.