Gyula volt az első állomása a Bátrak Ligájának

Bátrak Ligája Fotó: Körös Hírcentrum

A Honvédelmi Sportszövetséget, amely egy köztestület, két éve hozták létre, annak érdekében, hogy elősegítsék a fiatalok szellemi és fizikai felkészülését a katonasághoz, a haza védelméhez kötődően.

hirdetés

Egy országos hálózat kiépítése a cél, minden járásban sportközpontokat alakítanak ki, ugyanis az államnak az a célja, hogy a lehetőségeket megteremtse a fiatalok számára- nyilatkozta Dr. Simicskó István kormánybiztos, a Honvédelmi sportszövetség elnöke. Hozzátette, hogy jelenleg 154 tagszervezetük van, és 100.000 fős tagsággal rendelkeznek. Ezt megelőzően négy településen voltak már különböző Bátrak Ligája elnevezésű versenyek. A mostani, a Rákóczi Kupa egy újonnan induló versenysorozat, melynek Gyula volt az első állomása. A Rákóczi Kupa állomásai határ menti városok lesznek, hiszen a határon túli fiatalokat, diákokat is meghívják a versenyekre.

hirdetés

A gyulai versenyen a helybeli diákok mellett megmérettették magukat Békéscsabáról, Temesvárról, Aradról, illetve Horgosról érkező fiatalok is szellemi és fizikai feladatokban egyaránt. A versenysorozat következő állomásai Baja, Makó, Berettyóújfalu, Kisvárda, Felsőzsolca, valamint Tatabánya lesznek, majd a nyár folyamán Budapesten kerül megrendezésre az országos döntő.

Pótápi Árpád, nemzetpolitikáért felelős államtitkár elmondta, hogy a sportesemények összefogják a nemzetet, ezért támogatják a sportcsarnokok, uszodák építését, sportpályák rendbetételét, a határon túli településeket pedig egyesületek által támogatják. A nemzetpolitika egyik kiugrási pontja a sport, mint nemzeti identitástudat erősítő vagy formáló tényező, melyet minél inkább erősíteni akarnak. Ezért a  következő helyszíneken is számítanak a határon túl élő fiatalok részvételére. A száz éve történt határrendezést úgy lehet feloldani, ha minden lehetséges módon erős kapcsokkal szőjük újra egybe a nemzetet- fogalmazott az államtitkár. Ilyen lehetőség például a sport is.

Dr. Kovács József országgyűlési képviselő elmondta, úgy véli a sport rendkívül fontos dolog az ember életében. A sportban kellenek emblematikus egyéniségek, akik az eredményeikkel a dicsőségét emelik hazánknak. Kiemelte, hogy 2010 óta a kormány több mint 21 milliárd Ft összeggel támogatta a sporttevékenységeket, intézményeket.

Végül Dr. Görgényi Ernő polgármester szólalt fel, és beszédében elmondta, megtisztelőnek tartja, hogy Gyula városa adhatott helyet a Bátrak Ligáján belüli Rákóczi Kupa iskolai sportvetélkedőnek. Hozzátette: a város, minthogy Békés megyében, az ország egyik legszegényebb megyéjében van, érthetően korlátozott forrásokkal rendelkezik a sporttámogatásra vonatkozóan is. Ezért igyekeznek a leghatékonyabban és a legnemesebb célokra fordítani a rendelkezésre álló összeget, amely azt jelenti, hogy a város nem támogat presztízs klubokat, hanem az erőforrásokat az utánpótlás nevelésre, a diáksportra és a tömegsportra koncentrálva fordítják. Ennek a szellemiségnek pedig megfelel a Bátrak Ligája, ezért is volt rendkívül boldog, mikor helyet biztosíthatott Gyula ennek a versenynek-fogalmazott.

Kiemelte a város úszószakosztályának a rendkívüli sikereit, valamint a vívók sikereit is hangsúlyozta az elmaradott körülmények ellenére. Ezek mellett a küzdősportok is virágzó életet élnek Gyulán, a tavalyi év során az iskolákban bevezették a küzdősportok oktatását. A városban több mint 240 igazolt labdarúgó utánpótlás játékosa van a Gyulasport Nonprofit Kft. Futball szakosztályának, de nagyon szép eredményeket tudhat magának a kézilabda és kosárlabda sport is. Nekik köszönhetően rendkívül eredményes TAO pályázatokból tudták korszerűsíteni a városi tornacsarnokot és a városi sporttelepet.

A verseny lehetőségének a megrendezése miatt annál is inkább örült a városvezető, mert Gyula város önkormányzata elkötelezett támogatója a nemzetpolitikai céloknak. Támogatják például a Rákóczi Szövetség beiskolázási programját, mely azt a cél szolgálja, hogy a határon túli szórványban élő magyar családokat pénzügyileg támogassák, annak érdekében, hogy magyar iskolába írassák be a gyermekeiket. Gyula főként az aradi, illetve nagyszalontai iskolákkal ápol rendkívül jó kapcsolatokat.

hirdetés

Szóljon hozzá!

− 1 = 5