Határon átívelő együttműködés a környezettudatos nevelés érdekében

Fotó: Körös Hírcentrum

A Zöld 14 Egyesület a nemrégiben tartott sajtótájékoztató keretein belül mutatta be legújabb projektjét, melyben az aradi Excelsior Egyesülettel működnek együtt.

hirdetés

A 2006-ban létrejött Zöld 14 Egyesület 15 sikeres pályázatot tudhat a háta mögött, jelenleg az Interreg Románia-Magyarország Európai Regionális Alapból finanszírozott X-Parc 2.0 projekt megvalósításán dolgoznak. A projekt a Határmenti Közösségi Tér és Tudásközpont Kialakítása címet viseli, 2018. december 1-jén indult és 2020. február 28-án fog zárulni. A két egyesület partnerségének a célja természet- és környezetvédelmi projekt megvalósítása, amely magába foglalja az eszközbeszerzést, infrastruktúra fejlesztését, és rendezvények szervezését, mely környezet tudatosságra neveli a fiatalokat.

hirdetés

A projekt keretén belül szabadtéri környezetben létrehozzák a Közösségi Tér és Tudásközpontot. A helyszín közösségi találkozóknak is teret fog adni, ahol a közösségfejlesztés megvalósulhat a határmenti partnerséget erősítve. Három fő szemléletformáló közösségi tevékenységet szerveznek a pályázat keretén belül. Az Ökotáborban egy 2×5 napos ökológiai témájú interaktív nyári táborban 8 román és 8 magyar diák vehet majd részt. Az Ökoklub egy havi rendszerességgel tartott közösségi esemény lesz, ahol szakemberek fognak környezet- és természetvédelmi problémákat körbejárni és ezzel kapcsolatban oktatást tartani a fiatalok számára. Ezeken kívül Levendula Fesztivál megrendezésére is sor kerül, ugyanis a közösségi téren egy kisebb levendulakert is kialakításra kerül. Az Ökofesztivál a helyi termékeket és művészetet kívánja majd népszerűsíteni.

A rendezvényen Herczeg Tamás országgyűlési képviselő elmondta, hogy nagyon fontosnak tartja az egyesület működését, hiszen a természet épségének megóvása szempontjából jelenleg rettenetesen rosszul állunk. A légszennyezettség, üvegházhatás, az óceánokban felgyülemlett szeméttömeg és sajnálatos módon számos ok indokolja, hogy hasonló jellegű pozitív kezdeményezés szülessen. Alapvető fontossága van ennek a projektnek, azoknak a zöld civil szervezeteknek, amelyek a gondolkodásmódot próbálják formálni, főként a fiatalok körében, hiszen nem mindegy milyen személetmód alakul ki bennük, mire felnőtté válnak.

hirdetés

Szóljon hozzá!

42 − = 41