Több program is lesz Békéscsabán március 15-én

Fotó: Pixabay

Békéscsaba Megyei Jogú Város Önkormányzata a hagyományoknak megfelelően 2019-ben is megemlékezik az 1848/49-es forradalom és szabadságharcról.

A városi ünnepi programok már március 14-én kezdetüket veszik, hiszen a délelőtti órákban a Békés megyei Károlyi-huszár és Honvéd Hagyományőrző és Kulturális Egyesület hagyományőrző huszárjai várják az óvodás csoportokat Kossuth Lajos szobra előtt.

hirdetés

A remények szerint verőfényes péntek reggelen a Deák utcai református templomban tartott ökumenikus istentisztelet után a Kossuth téren a legutóbb Prágában megrendezésre kerülő 21. Nemzetközi Fúvószenekari Versenyen arany minősítést szerzett Körösparti Vasutas Koncert Fúvószenekar térzenéje várja az oda látogató közönséget. Ezt követően a város és megye vezetősége, hon- és rendvédelmi szervek, pártok és civil szervezetek helyezik el koszorúikat Kossuth Lajos szobránál.

A központi ünnepség következő mozzanata a díszmenet, melyben közreműködik Békéscsaba valamennyi néptáncműhelye, a Balassi Táncegyüttes és a Hétpróbás Néptánciskola növendékei, a Csaba Nemzetiségi Táncegyüttes és a Tabán Táncegyüttes.

Békéscsabán rég nem látott mennyiségű honvéd foglalja el a Szent István teret. A felvonulók között találkozhatunk a Békés megyei Károlyi-huszár és Honvéd Hagyományőrző és Kulturális Egyesület tagjaival, a Szegedi III. Honvédszázlóalj és a Nagykátai Honvédtüzér Hagyományőrző csapattal, valamint Kentaur Lovas Egylet huszáraival, a Körösök Völgye Vitézi Bandériummal és a Magyar Szablyavívó Iskola Békéscsabai Tagiskolájának diákjaival.

A program az országzászló felvonásával és katonai tiszteletadással folytatódik, amely után Szarvas Péter polgármester mondja el ünnepi gondolatait, majd adja át a „Békéscsabai Életműdíj” elismerést Túriné Kovács Márta osztályvezető és a „Békéscsabáért” kitüntetést Bojczán István színházi műszaki csoportvezető részére. Ezt követően a Békéscsabai Jókai Színház művészei lépnek színpadra „Bátrak büszke népe” című műsorukkal, melynek gerincét idén Petőfi Sándor és József Attila versei adják, zenei betétekkel színesítve az összeállítást.

Az ünnepi kísérőprogramok kimeríthetetlen tárháza várja a családokat, érdeklődő közönséget. A Békés Megyei Népművészeti Egyesület közreműködésével kézműves játszóházban vehetnek részt kicsik és nagyobbak egyaránt. Kádár Ferkó fotószínházában korhű ruhában készülhetnek el a családi fotók. Bíró Bertold látványnyomdájából mindenki hazaviheti magával a 12 pont másolatát.

A felvonulásban közreműködő hagyományőrző honvédek, betyárok, szablyavívók a hadi táborok hangulatát idézik fel, ahol korhű fegyverek bemutatóját láthatják és ki is próbálhatják az ide látogatók, amit díszsortűz tesz maradandó élménnyé. A Békéscsabai Napsugár Bábszínház huszárképzője is nyitva áll minden gyermek számára. A Katolikus templom előtt felállított csabai tájházban kiállítás és meglepetés várja a közönséget a Békéscsabai Hagyományőrző Kulturális Kör jóvoltából.

A nap elengedhetetlen programeleme a Pilvax Kávéház, mely a Fiume Hotel éttermében vár minden érdeklődőt. A fiatal népzenészek generációját képviselő Talléros Együttes huszár és verbunkos dalokból álló összeállítását a Békéscsabai Jókai Színház művészeinek versei egészítik ki.

A békéscsabai programok március 15-én időrendben:

8.30 Ökumenikus ünnepi istentisztelet a Deák utcai református templomban.
9.15 Térzene a Körösparti Vasutas Koncert Fúvószenekar jóvoltából.
9.30 Koszorúzás Kossuth Lajos szobránál, majd ünnepi díszmenet a Kossuth térről a Szent István tér felvonulási útján, ezt követően ünnepség a városháza előtt. Beszédet mond Szarvas Péter, Békéscsaba polgármestere, valamint átadják a Békéscsaba Életműdíjat és a Békéscsabáért kitüntetéseket.
14.00-kor veszi kezdetét a Munkácsy Mihály Múzeumban a Petőfi anzix – Kortárs képzőművészek a kiskőrösi Petőfi Szülőház és Emlékmúzeum gyűjteményében című időszaki kiállítás megnyitó rendezvénye a Tégla Teremben. A megnyitó után ismeretterjesztő előadások következnek.
17.00 Acoustic Planet koncert a Csabagyöngye Kulturális Központban. Vendégfellépők: Nagy Bogi, Vavra Bence, Szekér Gergő, Antal Tímea és Demkó Gergő, valamint közreműködik még Borsodi László és Berta Jimmy.

Szóljon hozzá!

22 − 16 =