Új tárlat nyílt a Békés Megyei Levéltárában

Békés Megyei Levéltár Fotó: Körös Hírcentrum

Társművészet – Művésztársak címmel nyílt kiállítás Mata János és Kner Imre egyéni, illetve közös alkotásaiból Gyulán.

hirdetés

A Kiállítás a Békés Megyei Levéltárában tekinthető meg, amelyet március 1-jén Erdős Tamás, a Gyomai Kner Nyomda Zrt. vezérigazgatója nyitott meg. Dr. Erdész Ádám a levéltár igazgatója elmondta, hogy a még 2017 végén kiadott A Kner család és más történetek című kötete megjelenésekor merült fel először a kiállítás megrendezésének gondolata. Ekkor ugyanis az ifjabbik Mata Jánosnak küldött a könyvből egy példányt, aki ennek hatására döntötte el, hogy édesapja, id. Mata János és Kner Imre között létrejött barátságot bemutatja a nagyközönségnek.

hirdetés

Sajnos a sors erre nem adott lehetőséget, hiszen ezt követően nem sokkal elhunyt. Azonban a kiállításról nagyon sokat beszélt Kéri Juliannával, aki végül a tárlat kurátora lett és megrendezte azt az emlékére. A kiállítás anyaga a levéltár, a család, illetve Mata János digitalizált anyagaiból született meg még novemberben, és elsőként Pesten került közszemlére. Gyulára kerülve a levéltár grafikus anyagával bővült a tárlat.

A kiállítás két művésztárs barátságát dolgozza fel, id. Mata Jánosét és Kner Imréét, akik 1943-ban kerültek kapcsolatba. Mata János egy 1644-es debreceni krónikát akart kiadatni, ezzel kapcsolatban kért árajánlatot Kner Imrétől. Nagyon hamar jó barátság és szakmai kapcsolat alakult ki közöttük, aminek a dokumentumokban nyoma maradt.

Erdős Tamás a megnyitó beszédében elmondta, hogy Kner Imre nemcsak Magyarország, de Európa egyik legjobb tipográfusa is volt. A kettejük közti levelezés a negyvenes években zajlott le, ami sajnos nem tartott sokáig, mindössze 9 hónapig, mert mindkettőjükre hamar szomorú vég köszöntött. Kner Imrét és családját a rendszer nem sokkal később elpusztította, illetve a háború következtében Mata is életét vesztette, mikor a front Nyírmihálydiba ért. Kner Imréről, akit egy menetelés közben öltek meg a németek, biztonsággal elmondható, hogy igazabb magyar volt, mint sokan a gyűlölködők közül – fogalmazott a vezérigazgató.

hirdetés

Szóljon hozzá!

98 − 97 =