Újrapapír Világnapra emlékeztek a békési Zöld Óvodában

újrapapír Fotó: Szegfű Katalin

Látványos és nem csak a gyerekek számára élvezetes bemutatókat tartottak a Békési Kistérségi Óvoda és Bölcsőde Fürkész Központi Óvodájában az Újrapapír Világnapon, március 1-jén.

A környezettudatos magatartásformákra nevelést már régóta folytató tagóvodába, mint az Oktatási Hivatal Bázisintézményébe, több hasonló szemléletű óvónő érkezett e napon más településekről is, hogy megismerkedjenek az itt folyó munkával. A kistérségi intézményt Béres Istvánné igazgató mutatta be, majd a tagóvoda vezetője, Fazekas Klára szólt a mindennapok nevelőmunkájáról.

hirdetés

Az ötcsoportos oviban minden a környezettudatosságról szól. Rögtön belépéskor Zöld Folyosó fogadja az érkezőt, ahol tojás-, kaktusz- agancs-, kagyló- és mag-termés kiállítás, sziklakert és lepkekert, halakvárium, gilisztafarm és rovarhotel figyelhető meg. A csoportszobákban sok a természetes anyagú dekoráció. A javarészt a környékbeli lakótelepeken élő ide járó gyerekek sok időt töltenek a szabadban, az óriási udvaron, ahol gondozhatják az alacsony növésű gyümölcsfákat és a biokertet. Komposztálhatnak, kíséretezhetnek és megfigyelhetnek a meteorológiai állomáson. Várja őket a gyalogló mezítlábas örvény, a napóra vagy a játszódomb, a sok-sok madárodú és az ehető sövény. Ezek miatt érdemelte ki már több vízben a Fürkész Központi Óvoda a Zöld Óvoda címet.

Nagyon fontosak a környezettudatossággal kapcsolatos világnapok, így megtartják például a Takarítási Világnapot, a Nemzetközi Hulladékgyűjtő Napot, a Gyalogló Napot, a Komposztálás Napját, a Vizes Élőhelyek Világnapját, a Nemzetközi Energiatakarékos Világnapot, a Föld Napját, a Méhek Világnapját, a Vándormadarak Világnapját, a Kézmosás Világnapját, a Meteorológiai Világnapot, és a sor még folytatható.

A szülőket arra ösztönzik, hogy szelektíven gyűjtsék a hulladékot otthonaikban. A műanyag palackot préseljék össze és minden lehetséges módon hasznosítsák a mások által szemétnek tekintett hulladékféléket.

Ezért emlékeztek meg március 1-jén az Újrapapír Világnapról is a Fürkész Óvodában. A lelkes óvónők egy ötállomásos túrát állítottak össze, így valamennyi óvodásnak alkalma nyílt, hogy megismerkedjen a papírhasznosítás folyamatával. Merítettek újrapapírt, abból dekorációs tárgyakat készíthettek, sőt gyárthattak újrapapír brikettet. Ez egy roppant hatékony, nagy fűtőértékű alternatív fűtőanyag. De a gyerekek körében mint építőkocka is jól hasznosítható. Megismerkedtek továbbá a papír különleges tulajdonságaival és a kasírozás folyamatával. Az Újrapapír Világnap valójában egy egész héten át zajlott a Fürkész Oviban. És az ide érkező alsó tagozatos kisiskolások is hasonló foglalkozásokon bővíthették ismereteiket a papír újrahasznosítással kapcsolatban.

hirdetés

Szóljon hozzá!

24 − 18 =