Idén ismét megmutathatják tehetségüket a fiatalok a megújuló EDÜ-n

edü Fotó: Körös Hírcentrum

A gyulai diákfesztivál, az Erkel Diákünnepek idén május 24-26. között kerül megrendezésre, immár 28. alkalommal. Azok a diákok, akik szeretnék megmutatni tehetségüket, négy fő kategóriában – irodalom, látvány, zene és tánc – mérettethetik meg magukat. A versenyre való jelentkezés határideje április 30.   

A március 5-én tartott sajtótájékoztatón Alt Norbert alpolgármester elmondta, hogy a tavalyi év során egy alapítványt is létrehoztak, melynek a célja, hogy összefogja az EDÜ szervezésével kapcsolatos legfontosabb teendőket, valamint azokat az embereket, akik a szervezésben részt vállalnak és a szükséges eszközöket, erőforrásokat. Az elmúlt hónapok nagyon eredményesen teltek, összeállt egy szakmai stáb, akik a munkájukkal, tapasztalatukkal tudtak segíteni, valamint a város fiataljaiból is egy kemény mag részt vett az előkészületekben. Idén a szervezésbe bekapcsolódott a Kárpát-medencei Tehetséggondozó Nonprofit Kft. is, akik szakmailag személyekkel, zsűritagokkal, zenekarokkal segítik az EDÜ idei rendezvényét. A tehetségkutató fesztivál színvonalasságát mutatja, hogy országosan elismert előadóművészek is részt vesznek a zsűrizésben, Pásztor Anna és Keresztes Ildikó személyében.

Az EDÜ több évtizedes hagyományára való tekintettel egyensúlyban jelenik meg a tehetségkutatás mellett a szabadidő és szórakoztatás jellege is a fesztiválnak.

Dr. Görgényi Ernő polgármester elmondta, hogy Gyula város kulturális és diákéletének szerves rész az EDÜ, amely hagyományosan kétévente kerül megrendezésre. A városvezető hozzátette, hogy  az EDÜ fénykorához képest megváltoztak a körülmények, hiszen rengeteg tehetségkutató és fesztivál van manapság, ami annak idején nem így volt, ezért a középiskolások számára ismertebb volt ez a fesztivál. Ezért reflektálni kell a mai kor követelményeinek megfelelően, vagyis meg kell újulnia a fesztiválnak. Alapvető szempont, hogy a fesztivál ne csak a diákoknak, hanem a diákokról is szóljon. A fiatalok sosem szeretik, ha a felnőttek rájuk erőltetnek valamit, ezért a megvalósításba bevonják a diákokat is – fogalmazott a polgármester.

Farkas Mária tanárnő elmondta, hogy régóta részt vesz az esemény szervezésében, legelőször 1967-ben tette, még diákként. Ez az év a megújulás éve lesz. Nagyon sok diák, aki megmérettette magát az EDÜ valamelyik kategóriájában, később valamilyen művészeti pályán indult el és futott be karriert – hangsúlyozta a tanárnő. Az indulók közül mindenki minősítésben részesül, arany, ezüst vagy bronzminősítést lehet majd kiérdemelni. A kategóriák győztesei egy osztálykirándulást nyerhetnek a diáktársaik számára.

Az EDÜ új arculatának tervezéséről a sevendots&pakozdi design studio gondoskodott, mely tervezőpárosnak egyik tagja gyulai származású, hajdani erkeles diák, Pákozdi Rebeka volt.

A Gyulai Tankerületi Központ is partnerként segíti a szervezést, általuk a rendelvényről szóló tájékoztató az ország összes tankerületi központjához eljutnak. Idén az alábbi 15 kategóriában indulhatnak a diákok, de ha valaki nem talál magának megfelelő kategóriát, a szervezők arra biztatják, hogy nevezzen, mert megtalálják a számára megfelelő versenyszámot.

 1. irodalom
 • irodalmi színpad
 • versmondás
 • prózamondás
 • önálló irodalmi alkotás
 • slampoetry
 1. zene
 • szólóének
 • énekkar – kamarakórus
 • szólóhangszer – kamaraegyüttes
 • népdal – hangszeres népzene
 • könnyűzenei együttes
 1. látvány
 • fotó
 • film
 • képző- és iparművészet
 1. tánc
 • néptánc
 • tánc és mozgás

Szóljon hozzá!

 

Please log in to vote

You need to log in to vote. If you already had an account, you may log in here

Alternatively, if you do not have an account yet you can create one here.