Új központot kaphatnak majd a békéscsabai judo sportolói

Szentandrászki Gréta, Gyáni János edző, Kara Bence / Facebook

Folyamatosan érkeznek a jobbnál jobb hírek a békéscsabai, Békés megyei judo tekintetében. Országos versenyeken, a diákolimpián érnek el sorozatosan szép eredményeket az utánpótláskorú sportolók.

A legkiemelkedőbb természetesen az, hogy Szentandrászki Gréta és Kara Bence sportpályafutásuk negyedik diákolimpiai bajnoki címét szerezték meg a Vásárosnaményben megrendezésre került serdülő korosztályos országos diákolimpián. Erről itt, a Körös Hírcentrumon is olvashattak. De részt vettek már országos bajnokságon, edzőtáborban a fiatalok, és még számos megmérettetés vár rájuk.

Mint azt Gyáni János, a Békés Megyei Kano Judo SE elnöke és edzője rendszeresen kiemeli, számára az utánpótlás-nevelés nagyon fontos. Nehéz ma a gyerekeket kimozdítani az okostelefonok világából, aki pedig tényleg sportolni szeretne, inkább egy labdajátékot fog választani. Pedig véleménye szerint a judo is rengeteget taníthat a fiataloknak. Erősebbek lesznek, fegyelmet és kitartást tanulnak, hiszen ez egy nehéz sport. Kara Bence éppen ezért egy jó példa arra, hogy mennyire odaadóan lehet csinálni ezt a mozgásformát már ennyi idősen is.

A HISZEK Benned Sport Program keretében Gyáni Jánosnak is volt lehetősége ellátogatni az Erzsébethelyi Általános Iskolába. Mint olimpikon judós dr. Kovács Antal olimpiai és világbajnok judóssal közösen beszélt a sportágról és általánosan a mozgás fontosságáról. Csodálatos volt látnia, ahogy megtelt a terem és a gyerekek érdeklődve hallgatták őket. Itt is felvetették a telefonok és az internet szerepét abban, hogy kevesebbet sportolnak a fiatalok, és hogy ezen változtatni kellene.

Még országos bajnokságok szerepelnek a nyári szünetig a versenynaptárban, utána kezdődnek az edzőtáborok. Abban az időszakban a Városi Sportcsarnokban lévő judo terem is megújul majd, a sportcsarnok teljes felújítása keretében. A táborok közül több a határon túl lesz, megy egy csoport Romániába, egy pedig Japánba. Augusztus második felében lesz az egyesület saját, szanazugi tábora. Itt napi nyolc órában szeretnék majd a kicsik-nagyok ismereteit különböző vendégedzők segítségével is bővíteni. Már két helyszínen zajlik egyszerre a munka, annyian vannak a növendékek.

A távlati célja pedig az egyesületnek egy békéscsabai székhelyű regionális judoközpont kialakítása. Ehhez már kaptak is egy korábban raktárként funkcionált épületet a várostól, aminek felújítását a Magyar Judo Szövetség támogatja majd. Ezzel egy olyan teret nyernek, ahol a megye több egyesülete is tud akár egyszerre edzeni, találkozni.

A Gyáni Jánossal készült interjút itt meghallgathatják:

 

Kapcsolódó tartalom:

Szóljon hozzá!

 

Please log in to vote

You need to log in to vote. If you already had an account, you may log in here

Alternatively, if you do not have an account yet you can create one here.