Új központot kaphatnak majd a békéscsabai judo sportolói

judo Szentandrászki Gréta, Gyáni János edző, Kara Bence / Facebook

Folyamatosan érkeznek a jobbnál jobb hírek a békéscsabai, Békés megyei judo tekintetében. Országos versenyeken, a diákolimpián érnek el sorozatosan szép eredményeket az utánpótláskorú sportolók.

hirdetés

A legkiemelkedőbb természetesen az, hogy Szentandrászki Gréta és Kara Bence sportpályafutásuk negyedik diákolimpiai bajnoki címét szerezték meg a Vásárosnaményben megrendezésre került serdülő korosztályos országos diákolimpián. Erről itt, a Körös Hírcentrumon is olvashattak. De részt vettek már országos bajnokságon, edzőtáborban a fiatalok, és még számos megmérettetés vár rájuk.

hirdetés

Mint azt Gyáni János, a Békés Megyei Kano Judo SE elnöke és edzője rendszeresen kiemeli, számára az utánpótlás-nevelés nagyon fontos. Nehéz ma a gyerekeket kimozdítani az okostelefonok világából, aki pedig tényleg sportolni szeretne, inkább egy labdajátékot fog választani. Pedig véleménye szerint a judo is rengeteget taníthat a fiataloknak. Erősebbek lesznek, fegyelmet és kitartást tanulnak, hiszen ez egy nehéz sport. Kara Bence éppen ezért egy jó példa arra, hogy mennyire odaadóan lehet csinálni ezt a mozgásformát már ennyi idősen is.

A HISZEK Benned Sport Program keretében Gyáni Jánosnak is volt lehetősége ellátogatni az Erzsébethelyi Általános Iskolába. Mint olimpikon judós dr. Kovács Antal olimpiai és világbajnok judóssal közösen beszélt a sportágról és általánosan a mozgás fontosságáról. Csodálatos volt látnia, ahogy megtelt a terem és a gyerekek érdeklődve hallgatták őket. Itt is felvetették a telefonok és az internet szerepét abban, hogy kevesebbet sportolnak a fiatalok, és hogy ezen változtatni kellene.

Még országos bajnokságok szerepelnek a nyári szünetig a versenynaptárban, utána kezdődnek az edzőtáborok. Abban az időszakban a Városi Sportcsarnokban lévő judo terem is megújul majd, a sportcsarnok teljes felújítása keretében. A táborok közül több a határon túl lesz, megy egy csoport Romániába, egy pedig Japánba. Augusztus második felében lesz az egyesület saját, szanazugi tábora. Itt napi nyolc órában szeretnék majd a kicsik-nagyok ismereteit különböző vendégedzők segítségével is bővíteni. Már két helyszínen zajlik egyszerre a munka, annyian vannak a növendékek.

A távlati célja pedig az egyesületnek egy békéscsabai székhelyű regionális judoközpont kialakítása. Ehhez már kaptak is egy korábban raktárként funkcionált épületet a várostól, aminek felújítását a Magyar Judo Szövetség támogatja majd. Ezzel egy olyan teret nyernek, ahol a megye több egyesülete is tud akár egyszerre edzeni, találkozni.

A Gyáni Jánossal készült interjút itt meghallgathatják:

 

Kapcsolódó tartalom:

hirdetés

Szóljon hozzá!

5 + 5 =