Márki-Zay Péter: Az elmúlt ezer év legkorruptabb rendszere a mostani

Márki-Zay Péter Fotó: Körös Hírcentrum

Dr. Márki-Zay Péter, Hódmezővásárhely Megyei Jogú Város polgármestere, a Mindenki Magyarországa Mozgalom (MMM) elnöke exkluzív interjút adott a Körös Hírcentrumnak.

Dr. Márki-Zay Péter és Körömi János az MMM békéscsabai szervezője 2019.március 9-én sajtó nyilvános lakossági fórumot tartottak Békéscsabán a VOKE Vasutas Művelődési Házban, melynek témája az összellenzéki összefogás és a Kossuth Körök létrehozásának kérdése.

hirdetés

A fórumot megelőzően dr. Márki-Zay Péter stúdiónkba látogatott, ahol exkluzív interjút adott nekünk. Beszélgettünk a Mindenki Magyarországa Mozgalomról, a Kossuth Körökről, Magyarország jövőjéről és az őt ért támadásokról is.

A Mindenki Magyarországa Mozgalom célja

„A Mindenki Magyarországa Mozgalom nem egy párt, ez a legfontosabb amit szeretnék leszögezni – kezdte Márki-Zay, majd folytatta. Célunk az, hogy egy tisztességes és becsületes országban éljünk. Egy olyan európai jogállamban, ahonnan az emberek nem menekülnek nyugatra, hanem ahová még azok is visszatérnek, akik elhagyták Magyarországot. Ehhez az európai jogállamhoz hozzá tartozik, hogy tiszteletben tartják az emberek véleményét. Nem fenyegetik meg például az állásuk elveszítésével azt, akik másképp gondolkodnak, mint az éppen hatalmon lévő párt. És egy olyan országot szeretnénk, ahol a korrupciót üldözik, nem pedig elősegítik. Ahol az ügyészség feladata, hogy pártállástól függetlenül minden bűnöst bíróság elé vigyen és igazságot szolgáltasson.”

„Korábbi fideszes szavazóként, jobboldali keresztény emberként, végtelenül fel vagyok háborodva azon, hogy Magyarország mára ezeket a keresztény európai értékeket elárulva, egy volt KGB-s Putyinnal, egy iszlamista diktátor Erdogánnal ölelkezik és állandóan Európát szidja. Miközben gyűlöletkampányokat folytatnak a migránsok ellen, addig Magyarországra kizárólag a Fidesz telepít be migránsokat, köztük bűnözőket.”

Illegális migránsként hozták be Nikola Gruevszkit, vagy éppen az arab terrorista Zaid Naffát és együtt vacsorázott miniszterelnökünk Gaid Faraonnal. Nagyon fontos az, hogy mi egy lassan kiépülő diktatórikus rendszer helyett, a keresztény európai értékekhez, a demokratikus jogállamhoz térjünk vissza, ez a legfontosabb cél.

– hangsúlyozta Márki-Zay, majd hozzátette, Mindezek érdekében úgy gondolja, hogy a pártoknak össze kell fogniuk és a civileknek, kiábrándult fideszeseknek ezt az összefogást kell támogatniuk.

„Egy éve már, hogy megfogalmaztuk a Nemzeti Minimum-programot. Nagyon sok minden elválaszt bennünket. Vannak jobb és bal oldali magyarok, de ennél sokkal fontosabb az, ami összeköt. Egy közös hazánk van és egy életünk. Nagyon fontos, hogy még ebben a rövid életben elérhessük azt, hogy egy olyan országot hagyhassunk gyermekeinkre, amelyből nem kell elmenekülni.”

A 12 pont

A 12 pontban benne van az is, hogy a Fidesz által betelepített migránsokat igenis át kell világítani. Az a húsz nap, amit a letelepedési programban a Fidesz fordított az átvilágításokra, az láthatóan nem volt elegendő, hiszen egyelőre talán mindössze négy nevet ismerünk, abból a húszezerből, akit a Fidesz betelepített. Azok mind arab terroristák és orosz bűnözők. Talán ami ennél is fontosabb, az a jogállam helyreállítása, a korrupcióellenes ügyészség. Csatlakozni kell az Európai Ügyészséghez is.

A korrupció ellen harcot kell hirdetni Magyarországon is, pártállástól függetlenül. Ez minden magyarnak, minden tisztességes embernek az érdeke.

– fogalmazott. Hozzátette, az oktatás és az egészségügy problémájával is foglalkozni kell. A szakértők dolga lesz, hogy a nemzeti minimum programot megtöltsék részletes tartalommal, akik konkrét javaslatokat dolgoznak ki a következő időszakban.

Kevesebb Putyint, több Európát!

A választási csalásokat meg kell akadályozni. Magyarországon, még Polt Péter ügyészségével együtt is sikerült elérni azt, hogy a tavalyi ukrán határ menti szervezett szavaztatás kapcsán fény derüljön a csalásra és bűncselekményt állapítottak meg. Vannak tehát pozitívumok. A legfontosabb programpontunkat eképpen lehetne összefoglalni: Kevesebb Putyint, több Európát! Nem kelet felé orientálódunk, hanem az Európai Uniót szeretnénk erősíteni, és nem lebontani. Ezek olyan közös pontok, amelyben jobb és baloldali, ellenzékiek, kiábrándult fideszesek, civil emberek egyet tudnak érteni. Szeretettel várjuk azokat az embereket, akik eddig a Fideszre szavaztak és akiket esetleg ugyanúgy felháborít a korrupció és a megfélemlítés, mint bennünket.”

Kossuth Körök

A Mindenki Magyarországa Mozgalom aktivista hálózata a Kossuth Kör. Eddig 4500 fő csatlakozott 600 településről. Az eredeti elképzelés a Polgári Kör volt, de nyilván ez egy foglalt elnevezés, később elkezdtük használni a Szabadság Kiskörei elnevezést, de ez hosszúnak bizonyult. Majd az aktivistáink találták ki a Kossuth Körök elnevezést. A
Kossuth Körök településenként egy-egy közös csoportba szeretnék szervezni a hozzám hasonlóan jobboldali embereket, illetve az ellenzéki pártok szimpatizánsait. Feladatuk, hogy helyben megszervezzék az ellenzéket, egy közös ellenzéki jelöltet találjanak polgármesteri pozícióra, illetve valamennyi képviselő testületi tagra legyen szintén közös jelölt. Hiszen egy polgármester, az őt támogató képviselői nélkül sok esetben béna kacsa…

Ezen kívül, meg kell szervezni, hogy minden szavazókörzetben legyen legalább két-két szavazatszámláló bizottsági tag. Tehát legyenek független szavazat számlálók is. Ez egy óriási hiányosság volt tavaly, több mint ötezer körzetben nem volt független számláló április 8-án. Az sem csoda, hogy ezekben a körzetekben átlagosan 10%-al jobb eredményt ért el a Fidesz.

A Kossuth Körök sok minden másban is tudnak segíteni. Ellenzéki megmozdulásokat tudnak szervezni, aláírásokat tudnak gyűjteni. Az Európai Ügyészséghez való csatlakozásért, már 470 ezer aláírást gyűjtöttünk.

Az Orbán-rendszer utáni Magyarország

Az Orbán-rendszer utáni Magyarországot építjük már most is. Rendszerváltás kell, méghozzá egy olyan rendszerváltás, ami 89-90-ben nem sikerült, vagy elmaradt. Szoktuk emlegetni, hogy rendszerváltás aztán finomítunk és azt mondjuk, hogy csak rendszerváltozás volt. Az egyik óriási gyengesége annak a rendszerváltásnak az volt, hogy nem volt elszámoltatás. Én úgy gondolom hogy ma csak olyan rendszerváltásban szabad gondolkodni, ahol a nemzeti
vagyont az ellopott javaikat visszavesszük a tolvajoktól.

Nem lehetséges és nem is fog működni egy olyan új rendszer felépítése, ahol a sok száz milliárd ellopott forint az ott van azoknál a bűnözőknél, akik utána ezzel a pénzzel továbbra is monopolizálhatják a médiát, továbbra is hazugságokat terjesztenek a tájékozatlan magyar emberek millióihoz, illetve visszaélhetnek anyagi hatalmukkal. Ilyen rendszerváltást már láttunk és láthattuk, nem működik.

– vélekedett Hódmezővásárhely polgármestere. Kiemelet, ragaszkodnak ahhoz, hogy legyen elszámoltatás. A nemzeti minimum 12 programjában ez az egyik legfontosabb. Magyarország ne legyen egy következmények nélküli ország. Itt ne lehessen egy politikusnak szabadon lopni, rabolni, megfélemlíteni, ártatlan családokat tönkretenni. Egy olyan országban akarunk élni, ahol ezekért a bűnökért elszámoltatható minden politikus, pártállástól függetlenül. Tehát a rendszerváltás kifejezés nem túlzás.Ma erre van szükség Magyarországon. Újra meg kell próbálnunk egy európai, demokratikus jogállamot építeni.”

Egypártrendszer

A pártok listája lényegében leegyszerűsödött. Gyakorlatilag, ha a Fidesz-KDNP-t egy pártnak vesszük, akkor egy kormánypárt van. Az egész rendszert úgy építette fel nagyon ravasz módon Orbán Viktor, hogy egy egyfordulós választási rendszerben, ennek az egy centrális pártnak, akár 40%-al is kétharmados többsége lesz a magyar parlamentben. Emellett teljes mértékben az ő kontrollja alatt van a törvényhozás. A korábbi kétfordulós választási rendszer lehetővé tette az alkukat – a két forduló között -, amivel Orbán Viktor is élt akkoriban rendszeresen, ez most nincs. Most egyetlen egy lehetőségünk van és úgy tudunk ezzel a lehetőséggel élni, ha az ellenzék is összefog és közös jelölteket állít. Ezzel legyőzhető a korrupció és a megfélemlítés, így tisztességes embereket tudunk a közéletbe juttatni és ők fognak bennünket képviselni.”

Ez az egypártrendszer természetesen funkcionálisan értendő. Én éltem a 70-es 80-as években és akkor is pártállás alapján nevezték ki a vezetőket, ugyan úgy, mint ma. Ha szétnézünk azt látjuk, hogy az iskolaigazgatók, a vállalatvezetők, minden befolyásos pozícióban a Fidesz ember áll.

Egyetlen egy párthoz való lojalitás határozza meg azt, hogy kiből lesz sokszoros milliomos-milliárdos gázszerelő létére, vagy ki az, akinek el kell hagynia a lakóhelyét, mert nem talál még állást sem. A családjának a megélhetést sem tudja biztosítani. Ez tűrhetetlen.

– fogalmazott, majd hozzátette, a kommunizmussal egyeseknek csak az volt a baja, hogy nem ők volt a hatalomban.

„Nekünk a kommunizmussal az volt a bajunk, hogy ez egy folyamatosan lecsúszó gazdasági teljesítményt produkáló rendszer volt. Éppen azért, mert nem a gazdasági teljesítmény, nem a szorgalom, nem a tehetség határozta meg azt, hogy kiből mi lesz és ebben a környezetben az innovatív cégek nem Magyarországon fognak megépülni. Észtországban, Írországban vannak cégei sokszor a magyar vállalkozóknak, de sajnos ma már Romániában is. Egyszerűen megéri nekik oda menni, mert úgy érzik, hogy ott biztonságban vannak és ott jobb környezet várja őket gazdaságilag.”

Márki-Zay Péter véleménye szerint a rendszerváltásnak el kell hozni, hogy Magyarország a nyugathoz csatlakozva újra egy gazdaságra fejlődő pályán legyen. „Amikor a fideszesek azt mondják, hogy fejlődik a gazdaság, csökkent a munkanélküliség, növekedés van… akkor elfelejtetik hozzátenni azt, hogy ez minden más országban is így van. Sőt, sokkal inkább, mint nálunk. Aki 30 évvel ezelőtt járt Romániában az mára csodálkozik, hiszen Romániában a bérek magasabbak mint Magyarországon. Már nem csak Szlovákia és Lengyelország hagyta el Magyarországot, hanem már Románia is hamarosan elhagy bennünket. Nagyon sok tekintetben ez már megtörtént.”

Az elmúlt ezer év legkorruptabb rendszere

„Én egyetlen ellenzéki párthoz sem vonzódtam és ezért is nem léptem be ezekbe a pártokba. Sokáig Fidesz szavazóként, én azt gondolom, hogy a teljes ellenzéki összefogásban van a megoldás. Minden pártban vannak tisztességes emberek. A Fideszben is és valamennyi ellenzéki pártban is.

Amikor két részre osztjuk a politikát, akkor a mi számunkra csak tisztességes és nem tisztességes emberek vannak. Olyanok, akik egy kommunista pártállamot építenek vissza, és olyanok, akik bátran kiállnak ez ellen.

– fogalmazott, majd példaként hozta fel  Volner Jánost, aki saját pártja ellen fordult. „Nagyon sokat dolgoztam vele együtt pozitív dolgokon is, saját pártja ellen fordult, majd később csatlakozott ahhoz a Mi Hazánk Mozgalomhoz, amelyről mára egyértelműen látszik, hogy a Fidesz szatellit pártja. Csak a fideszes médiában jelennek meg a Mi Hazánk politikusai, a Fidesz támogatja őket Hódmezővásárhelyen is, gyakorlatilag ők biztosítanak felületet nekik. Azonos grafikával jelentek meg a Mi hazánknak a Gyöngyösi Márton lejárató plakátjai és a Fidesznek Hódmezővásárhelyen engem lejárató plakátjai is.”

„A mi számunkra tehát az a kérdés, hogy az ellenzéki pártokon belül, vagy akár a komplett pártokat tekintve, a Nemzeti Együttműködés Rendszere (NER), vagy pedig a tisztességes és becsületes magyarok oldalán állnak. Számunkra teljesen mindegy, ki melyik pártban van. Aki a korrupció oldalán áll, ellene küzdeni fogunk és mindenki más mellett kiállunk. Nem hagyjuk magára azt, akit üldöznek politikai okokból és akit megpróbálnak tönkretenni, mert
felszólalt a korrupció és a lopás ellen.

Azok az ellenzéki pártok, akik nem képesek és nem akarják leváltani ezt a korrupt rendszert – ezer év magyar történetének a legkorruptabb rendszerét -, azok valójában a NER részei. Ők a probléma részei és nem a megoldásé.”

Márki-Zay Péter és Szarvas Péter

„Rendkívül szimpatikus az önök polgármestere Szarvas Péter úr. Többször találkoztunk már és meg is látogattam őt itt Békéscsabán. Huszonhárom megyei jogú város van Magyarországon, ebből négynek a polgármester ellenzéki, vagy független. Két szocialista polgármester van és ketten vagyunk kiábrándult fideszesek. Ő áll a legközelebb hozzám a kollégák közül ez által. Kedveljük a Jazz zenét, illetve a jó borokat is. Nagyra becsülöm Szarvas Péter kiállását. Annak idején (fideszes kormány idején) mikor vezető pozíciót töltött be egy állami vállalatnál és számára vállalhatatlan feladatot kellett volna végrehajtania, mert ellenállni. Nagyon nagy megbecsülést érdemelnek azok az emberek, akik hasonló módon kiállnak a korrupció ellen. Látom és érzékelem azt a küzdelmet, ami itt Békéscsabán is folyik az ő esetében.

Azt is érzékelem, hogy a Fidesz számára a legegyszerűbb megoldás az lenne, ha Szarvas Péter visszatérne a Fideszhez. A visszatérés lehetőségét saját magában és a környezetében is meg kell vitatnia. Én nagyon szurkolok azért, hogy kitartson.

– nyilatkozta Márki-Zay Péter, hozzátette, rendkívül széles eszköztár áll a Fidesz rendelkezése akkor, amikor valakit meg kell győzni. „Én mindenben támogatni fogom Szarvas Pétert hogy kitartson a jó oldalon, a tiszta oldalon. Azt is tudjuk, hogy azok az emberek, akik egyszer szembe fordultak a Fidesz korrupciójával, ők valójában soha nem nyernek bűnbocsánatot. Ha most egy alku keretében megkínálnák egy lehetőséggel Pétert, akkor sem lesz abban a pozícióban a Fideszben, hogy benne megbízzanak. Ez a rendszer egy valódi pártállami rendszer. Itt a bukásból, a kilépésből nincs visszaút. Itt szokták az olasz maffiát megemlíteni, ahol a hallgatás és a lojalitás kötelez. A Fidesz ugyanúgy nem bocsájt meg.

Nincs értelme kiszolgáli ezt a pártállamot. A becsületét odaadhatja valaki, és akkor sem lesznek hálásak. Ha bármit megtesz éveken keresztül, majd később bármilyen indokkal eltávolítják, ugyanúgy tönkreteszik, vagy még jobban, mint az ellenzékieket.”

Egyszer és mindenkorra

„Mi mindannyian. Jómagam, Szarvas Péter, és bármely másik tisztességes magyar ember, el kell döntsük, hogy a történelemkönyvek melyik oldalára kerülünk. Egyszer és mindenkorra. Aki a korrupt pártállam oldalán teszi le a nevét, az örökre ott fog maradni. Azoknak a családtagjai, gyermekei, unokái ezt fogják olvasni. Hogy ő ennek a migráns betelepítő és közben gyűlöletkampányt folytató, a magyar történelem legkorruptabb alakzatának milyen szolgálatot tett.

Nincs az a pénz, nincs az a könnyebbség, az az egyszerűség, békés élet, ami megérné azt, hogy az ember ilyen örökséget hagyjon maga után. Ilyen nevet hagyjon az utódaira. Mi mindig ki fogunk állni minden ember mellett és én személy szerint Szarvas Péter mellett a messzemenőkig ki fogok állni és küzdeni fogok azért hogy ő a korrupcióellenes oldalon lehessen sikeres polgármestere Békéscsabának.”

Küzdelmek

„Nálam jobban talán kevesen tudják mivel jár az, ha valaki ki mer állni a korrupt hatalom ellen. Feleségem, aki otthonszüléssel foglalkozó szülészné és aki az Egyesült Államokban tanult, a magyar fideszes minisztériumnak a szakértőjeként ő dolgozta ki az intézeten kívüli szabályozást és mégis letámadták. Az emberen fogást próbálnak találni, megpróbálják sárral dobálni. De nem fogják fel, hogy a sárdobálásban nem az számít, hogy ki mennyi sarat dob, hanem hogy mennyi tapad.

Nem bírják elviselni, hogy vannak ebben az országban tisztességes emberek. Hogy velük ellentétben, van akinek nincs luxus autója, nincsen kastélya és nem lop hozzá utat, hogy van, aki nem megvehető. Amikor engem nem sikerül lejáratniuk, megpróbálják a támogatóimat elrettenteni. Arra is van példa, hogy egy Fidesz által kinevezett és egy Fidesz által kitüntetett intézményvezetőt kirúgnak.

Hódmezővásárhelyen a tönkretétel szándékával elvittek harminc köztisztviselőt, vezető pozíciókból és azt gondolták, ettől összeomlik a hivatal. Nem. Jött vele harminc hihetetlenül képzett és tisztességes, nagy szakmai tapasztalattal rendelkező vezető máshonnan. Én azt látom, hogy a magyar emberek hősiesen felállnak egymás mellett, megfogják egymás kezét és nem engedik el.

Azt látom, hogy ebben a küzdelemben a sárdobálás visszafelé sül el. Hódmezővásárhelyen az emberek gyomra felfordul attól, amit a Fidesz művel. Kettő internetes hírportál, egy rádió, a megyei napilap, több bulvárlap folyamatosan az én lejáratásomon dolgozik és nem működik.

– fogalmazott. Egyelőre úgy látja, a hódmezővásárhelyi emberek tisztán látják azt, hogy a korrupt Fideszhez, milyen hihetetlen botrányok köthetőek. „Békéscsabán, Hódmezővásárhelyen, Gyulán, Orosházán és a környékbeli településeken mind-mind olyan közösségek élnek, ahol a híreket nem lehet eltitkolni. Az emberek pontosan tudják, hogy ma Magyarországon csak a Fidesz telepített be, sokszor bűnöző migránsokat. Pontosan tudják, hogy ma Magyarországon csak a Fidesz lophat, még ha egy ellenzéki, mondjuk egy szocialista lop is, csak a Fidesz engedélyével lophat.

Nyolc év alatt az előző szocialista kormányokat lett volna lehetősége a Fidesznek elszámoltatni, akkor miért nem tette meg? Nem hogy a fideszes, de még a szocialista korrupciót sem számolták fel nyolc év alatt.

Ha vannak hiteles ellenzéki emberek, akkor őket még a lejárató kampány is hitelesíti. Egy ilyen országban élünk és van értelme az összefogásnak. Ha minden tisztességes ember összefog, tudunk változtatni a rendszeren, vissza tudunk térni Európához. Nem kell Oroszországot és Törökországot kövessük.”

Bérlakás botrány

„A gonoszság mellett, itt már az ostobaság magas fokával állunk szemben. Ebben a botrányban ők többek között azt is kifogásolták, hogy a helyi szocialista képviselő (Nagy Ernő – szerk.) lánya, korábban a fideszes önkormányzatnál a várostól bérlakást kapott (amit később kedvezményesen megvásárolhatott – szerk.). Van egy szabály, miszerint az veheti igénybe ezeket a lakásokat, akik már három éve hódmezővásárhelyi lakosok, ez ebben az esetben nem valósult meg. A Fidesz itt korrupciót emleget, de ez egy 2017 májusi történet és ezt a bérleti szerződést a mostani ellenfelem, az akkori alpolgármester Hegedűs Zoltán írta alá, (az adásvételi szerződést 2018 decemberében Márki-Zay Péter írta alá – szerk.). Egyszerűen ostobák és még mindig abban a hitben élnek, hogy csak az ő hazugságuk jut el az emberekhez.

A másik dolog, hogy nekem jogilag alá kellett írjam azt a szerződést, amit rám hagyott az előző vezetés. Nem tudtam, hogy kinek a szerződését írom alá, még a név sem stimmelt, bár egy “Nagy” vezetéknevű embernél, még hogyha a lány vezetékneve is Nagy lett volna, akkor sem tűnt volna fel, hogy bármi rokoni kapcsolat van, de nem is így hívták. Több száz szerződés volt elvarratlan, mikor polgármester lettem.

A másik kifogásuk az volt, hogy a közgyűlés nem hagyta jóvá a lakáseladásokat. Holott, amíg fideszes városvezetés volt, a közgyűlés egyetlenegy lakáseladást sem hagyott jóvá, mert ők nem vitték be a közgyűlés elé. Az én polgármesterségem idején 153 lakáseladást hagytunk jóvá, amiket az előző években eladtak és csak utólag vittek be jóváhagyásra.

Tehát megint egy olyan dologért próbálnának ellenem botrányt kelteni, amit csak a Fidesz követett el és sorolhatnám még az ilyen visszásságokat. Egy rendeletben minden lakásvásárlónak 40% kedvezményt adtak. Én mindig tiltakoztam ez ellen, meg akartam szüntetni ezt a rendeletet. Mióta én vagyok a polgármester, egyetlen egy lakást sem hirdettem meg eladásra, mert ellenzem. Vagyonvesztésnek tartom. 40% kedvezménnyel eladni az önkormányzati vagyont, szerintem több, mint aggályos.

Én ezt mindig elleneztem, harcoltam ellene, most pedig megpróbálják ezt a kedvezményt, mint az én bűnömet beállítani. De ezt Hódmezővásárhelyen mindenki tudja. Éveken keresztül ment ez és több fideszes képviselő is kapott lakásokat. Nagyon sok korábbi lakáskiutalás úgy történt, hogy be se vitték a bizottság elé.”

Márki-Zay Péter az interjúnk végén elárulta, azt javasolta – ha már a Fidesz feltárt egy fideszes korrupciót -, hogy vizsgálják meg azt a 400 lakást, amit eladtak, mert rendkívül érdekes dolgokat találhatunk. Még olyan eset is előfordult, hogy valaki a saját lakásvásárlásának, saját maga volt az értékbecslője.

A teljes beszélgetés itt megtekinthető:

Szóljon hozzá!

76 − = 73