A testvértelepülési kapcsolatok is napirendre kerültek

testvértelepülési A békési küldöttség tagjai a morvaországi kisvárosban.

A napokban Békésen is megtartották soron következő ülésüket a képviselők. Szó volt telekeladásról és testvértelepülési kapcsolatokról is. A tárgyalt napirendi pontokról a település vezetőjét, Izsó Gábort kérdeztük.

Tárgyalták például a 2018. évi költségvetést is. Bár már a 2019-est is elfogadta a testület, erre azért volt szükség, mert az előző év költségvetésének végleges lezárása a következő év májusáig kell megtörténjen. Az utolsó negyedév anyagát nézték át, hogy az akkori tervezethez képest mi hogyan valósult meg. A teljes zárszámadás még hátravan, ez most inkább egy adminisztratív megbeszélés volt.

Békés számára mindig is fontosak voltak a testvértelepülési kapcsolatok, erről is esett szó az ülésen. Egyelőre négy testvértelepülése van a városnak: Gyergyószentmiklós, Magyarittebe, Hegyközkovácsi, és a lengyelországi Myszków. A középső kettőt annak idején Békésről kitelepült emberek alapították – árulta el a polgármester. A beszámolóból kiderült, mennyi programot tudtak tavaly megvalósítani, milyen pályázatokban vettek részt, hány látogatás valósult meg. Általában a civil szervezetek, oktatási, kulturális intézmények tartják szorosabban a kapcsolatot, ez is volt a cél annak idején. A legnagyobb városi rendezvényekre rendszeresen meghívást kapnak.

Új kapcsolatok kiépítésén is dolgoznak. Legutóbb Csehországban tett látogatást Izsó Gábor vezetésével egy békési delegáció. A mintegy 500 kilométerre fekvő Kyjov város vezetőivel az ott élő, de békési gyökerekkel rendelkező és rendszeresen hazalátogató Sprta József révén vették fel a kapcsolatot. A morvaországi településen nyitottan fogadták a háromfős békési küldöttséget, igyekeztek bemutatni a település múltját, mindennapi életét. Izsó Gábor viszontlátogatásra hívta meg Kyjov polgármesterét az őszi Madzagfalvi Napok idejére, hogy az ismerkedés tovább folytatódhasson.

Egy ingatlanvásárlási kérelemről is döntött a testület. Egy békési vállalkozó szeretne bővíteni, egy csomagolóüzemet létrehozni. Emiatt fordult a képviselőkhöz. Azért jelentős ez a beruházás a város számára, mert így még több embernek adhat majd munkát. Ha meg tudnak egyezni a telek vételárával kapcsolatban, akkor mindenképpen eladják neki.

Az Izsó Gáborral készült teljes interjút itt meghallgathatják:

Szóljon hozzá!

 

Please log in to vote

You need to log in to vote. If you already had an account, you may log in here

Alternatively, if you do not have an account yet you can create one here.