A testvértelepülési kapcsolatok is napirendre kerültek

testvértelepülési A békési küldöttség tagjai a morvaországi kisvárosban.

A napokban Békésen is megtartották soron következő ülésüket a képviselők. Szó volt telekeladásról és testvértelepülési kapcsolatokról is. A tárgyalt napirendi pontokról a település vezetőjét, Izsó Gábort kérdeztük.

hirdetés

Tárgyalták például a 2018. évi költségvetést is. Bár már a 2019-est is elfogadta a testület, erre azért volt szükség, mert az előző év költségvetésének végleges lezárása a következő év májusáig kell megtörténjen. Az utolsó negyedév anyagát nézték át, hogy az akkori tervezethez képest mi hogyan valósult meg. A teljes zárszámadás még hátravan, ez most inkább egy adminisztratív megbeszélés volt.

hirdetés

Békés számára mindig is fontosak voltak a testvértelepülési kapcsolatok, erről is esett szó az ülésen. Egyelőre négy testvértelepülése van a városnak: Gyergyószentmiklós, Magyarittebe, Hegyközkovácsi, és a lengyelországi Myszków. A középső kettőt annak idején Békésről kitelepült emberek alapították – árulta el a polgármester. A beszámolóból kiderült, mennyi programot tudtak tavaly megvalósítani, milyen pályázatokban vettek részt, hány látogatás valósult meg. Általában a civil szervezetek, oktatási, kulturális intézmények tartják szorosabban a kapcsolatot, ez is volt a cél annak idején. A legnagyobb városi rendezvényekre rendszeresen meghívást kapnak.

Új kapcsolatok kiépítésén is dolgoznak. Legutóbb Csehországban tett látogatást Izsó Gábor vezetésével egy békési delegáció. A mintegy 500 kilométerre fekvő Kyjov város vezetőivel az ott élő, de békési gyökerekkel rendelkező és rendszeresen hazalátogató Sprta József révén vették fel a kapcsolatot. A morvaországi településen nyitottan fogadták a háromfős békési küldöttséget, igyekeztek bemutatni a település múltját, mindennapi életét. Izsó Gábor viszontlátogatásra hívta meg Kyjov polgármesterét az őszi Madzagfalvi Napok idejére, hogy az ismerkedés tovább folytatódhasson.

Egy ingatlanvásárlási kérelemről is döntött a testület. Egy békési vállalkozó szeretne bővíteni, egy csomagolóüzemet létrehozni. Emiatt fordult a képviselőkhöz. Azért jelentős ez a beruházás a város számára, mert így még több embernek adhat majd munkát. Ha meg tudnak egyezni a telek vételárával kapcsolatban, akkor mindenképpen eladják neki.

Az Izsó Gáborral készült teljes interjút itt meghallgathatják:

hirdetés

Szóljon hozzá!

− 2 = 1