Bevezetésre került a kancellária rendszer a Szakképzési Centrumokban

kancellária Fotó: Körös Hírcentrum

Január 1-től bevezetésre került a kancellária rendszer a Szakképzési Centrumokban, március 1. hatállyal pedig kinevezték a kancellárokat. Ennek kapcsán tartott Dr. Kovács József országgyűlési képviselő sajtótájékoztatót a Gyulai Szakképzési Centrumban.

„A magyar kormányzat óriási erőfeszítéseket tesz azért, hogy a behívható tőkét Magyarországra csábítsa. A Külgazdasági és Külügyminisztérium erre külön háttérintézményt működtet, a Nemzeti Befektetési Ügynökséget, melynek tavalyi működése nyomán 98 projekt jött Magyarországra, így csaknem 4,3 milliárd euró működő tőke érkezik a következő években, valamint 17 ezer új munkahely létesül. Ez egyben azt is jelenti, hogy folyamatosan változnak a munkavállalóktól elvárt kompetenciák, a szakképzésnek lépést kell tartania ezekkel” – fogalmazott a képviselő.

hirdetés

Hozzátette, hogy kulcsterületnek számít a szakképzés, ahol 2015-ben a közoktatástól elkülönítve létrejöttek a szakképzési centrumok. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium tavaly októberben elkészített javaslata alapján az intézmények felelős, átlátható és professzionális gazdálkodásának biztosítására a centrumok élére kancellárokat neveznek ki. A kancellári rendszer garanciát jelent az intézményekben a közpénzekkel való felelős, hatékony és elszámolható gazdálkodás megvalósítására.

Dr. Palkovics László miniszter a Gyulai Szakképzési Centrum kancellárjává Simon István Tamást nevezte ki március 1-től, mely megbízás öt évre szól. Az újonnan kinevezett kancellár a GYSZC munkatársa, csaknem a 2015-ös megalakulása óta szakképzési referensként látta el feladatait. Így jól ismeri a szakképzést, az abban lezajló változásokat, illetve az intézmény helyzetével, felépítésével és annak kihívásaival is tisztában van, az intézményfenntartás és működtetés területén komoly tapasztalattal rendelkezik, hiszen 2006 óta a megyei önkormányzat képviselője.

„A magyar munkaerőpiacon jelentős munkaerőhiány mutatkozik, és a kormánynak feltett szándéka, hogy a munkaerőpiaci igényeket megpróbálja minél rövidebb időn belül képzett, tapasztalt munkavállalókkal kielégíteni. Ezért történt a duális képzés bevezetése, valamint ezért történt a főigazgató funkció megerősítésére a kancellár által, amelynek az elsőrangú feladata az intézmény működtetés” – nyilatkozta a kancellár.

 

Szóljon hozzá!

+ 86 = 96