Bevezetésre került a kancellária rendszer a Szakképzési Centrumokban

kancellária Fotó: Körös Hírcentrum

Január 1-től bevezetésre került a kancellária rendszer a Szakképzési Centrumokban, március 1. hatállyal pedig kinevezték a kancellárokat. Ennek kapcsán tartott Dr. Kovács József országgyűlési képviselő sajtótájékoztatót a Gyulai Szakképzési Centrumban.

„A magyar kormányzat óriási erőfeszítéseket tesz azért, hogy a behívható tőkét Magyarországra csábítsa. A Külgazdasági és Külügyminisztérium erre külön háttérintézményt működtet, a Nemzeti Befektetési Ügynökséget, melynek tavalyi működése nyomán 98 projekt jött Magyarországra, így csaknem 4,3 milliárd euró működő tőke érkezik a következő években, valamint 17 ezer új munkahely létesül. Ez egyben azt is jelenti, hogy folyamatosan változnak a munkavállalóktól elvárt kompetenciák, a szakképzésnek lépést kell tartania ezekkel” – fogalmazott a képviselő.

Hozzátette, hogy kulcsterületnek számít a szakképzés, ahol 2015-ben a közoktatástól elkülönítve létrejöttek a szakképzési centrumok. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium tavaly októberben elkészített javaslata alapján az intézmények felelős, átlátható és professzionális gazdálkodásának biztosítására a centrumok élére kancellárokat neveznek ki. A kancellári rendszer garanciát jelent az intézményekben a közpénzekkel való felelős, hatékony és elszámolható gazdálkodás megvalósítására.

Dr. Palkovics László miniszter a Gyulai Szakképzési Centrum kancellárjává Simon István Tamást nevezte ki március 1-től, mely megbízás öt évre szól. Az újonnan kinevezett kancellár a GYSZC munkatársa, csaknem a 2015-ös megalakulása óta szakképzési referensként látta el feladatait. Így jól ismeri a szakképzést, az abban lezajló változásokat, illetve az intézmény helyzetével, felépítésével és annak kihívásaival is tisztában van, az intézményfenntartás és működtetés területén komoly tapasztalattal rendelkezik, hiszen 2006 óta a megyei önkormányzat képviselője.

„A magyar munkaerőpiacon jelentős munkaerőhiány mutatkozik, és a kormánynak feltett szándéka, hogy a munkaerőpiaci igényeket megpróbálja minél rövidebb időn belül képzett, tapasztalt munkavállalókkal kielégíteni. Ezért történt a duális képzés bevezetése, valamint ezért történt a főigazgató funkció megerősítésére a kancellár által, amelynek az elsőrangú feladata az intézmény működtetés” – nyilatkozta a kancellár.

 

Szóljon hozzá!

 

Please log in to vote

You need to log in to vote. If you already had an account, you may log in here

Alternatively, if you do not have an account yet you can create one here.