Évértékelő értekezletet tartottak a Békés Megyei Rendőr-főkapitányságon

évértékelő Fotó: police.hu

Békés megye rendőrségének 2018. évi tevékenységét értékelték 2019. március 11-én, a Békés Megyei Rendőr-főkapitányságon.

Az állománygyűlés elöljárója Kovács István r. vezérőrnagy, gazdasági országos rendőrfőkapitány-helyettes volt. A megye közbiztonsági, bűnügyi helyzetét, a rendőrség feladatrendszerét jellemző főbb adatokat dr. Polyák Zsolt r. dandártábornok, a Békés Megyei Rendőr-főkapitányság vezetője ismertette.

Elhangzott, hogy a regisztrált bűncselekmények száma 2018-ban az előző évihez képest 14%-al emelkedett. Ennek oka egy csalás sorozat, amelyben közel 1400 bűncselekmény volt, és amelyet a rendőrség felderített. A nyomozásokkal kapcsolatos eredményességi mutatók javultak, a bűnügyi fertőzöttség tekintetében pedig országos viszonylatban kedvezőnek mondható Békés megye helyzete. Százezer lakosra 2018-ban 1479 bűncselekmény jutott, ezzel országosan Békés a megyék rangsorában a 15.

A települési önkormányzatok és a megyei önkormányzat közgyűlése a rendőrségi beszámolókat elfogadták. Az önkormányzatok körében minden évben elvégzett felmérés eredménye szerint a települési önkormányzatok a rendőri tevékenységet az ötös skálán a települések átlagában 4, 49-re, a rendőrséggel való kapcsolattartást 4, 86-ra értékelték.

Bűnügyi területen a rendőrség továbbra is kiemelten kezeli az életellenes, illetve az erőszakos bűncselekményeket. Továbbá a vagyon elleni bűncselekményeket, köztük a lopásokat, lakásbetöréseket, hiszen ezek befolyásolják leginkább az emberek biztonságérzetét, életminőségét. A felderítés és a megelőzés terén is nagy hangsúlyt fektetnek a kábítószerekkel, új pszichoaktív anyagokkal kapcsolatos jogsértésekre. A rendészeti és a bűnügyi szakterület szorosan együttműködik a szintén kiemelten kezelt embercsempészés bűncselekmények felderítésében.

Rendészeti területen fontos és mindenkit közvetlenül érintő kérdés a közlekedésbiztonság. Békés megyében a személyi sérüléses közúti közlekedési balesetek száma a 2017. évi 565-ről 2018-ban 592-re emelkedett. A halálos balesetek száma ugyan az előző évi 17-ről 15-re csökkent. Azonban így is 17 halálos áldozata volt a közúti szerencsétlenségeknek. Emellett kis mértékben nőtt a súlyos és a könnyű sérüléssel járó balesetek száma is. Az ittasan okozott közúti közlekedési balesetek száma 18,7%-kal, 75-ről 61-re csökkent. A rendőrség továbbra is nagy gondot fordít a magukra és másokra is veszélyes szabálytalankodók forgalomból való kiszűrésére, a balesetek megelőzését célzó közúti ellenőrzésekre és baleset-megelőzési programok szervezésére.

Az értekezleten a rendőrséggel együttműködő intézmények, szervezetek vezetői is részt vettek. Közülük többen elismerően szóltak a megye rendőreinek munkájáról. Támogatásukról biztosították a minőségi munkavégzésre törekvő, a Békés megyében élők biztonságérzetének erősítése érdekében szolgálatot teljesítő rendőröket, a rendvédelmi igazgatásban dolgozókat.

Forrás: police.hu

Szóljon hozzá!

 

Please log in to vote

You need to log in to vote. If you already had an account, you may log in here

Alternatively, if you do not have an account yet you can create one here.