Milliárdokra büntették Magyarországot egy 12 évvel ezelőtti hiba miatt

cukorrépa Fotó: Pixabay

Hétfőn Luxemburgban elmarasztalták Magyarországot a cukorpiaci reform során vétett szabálytalanságok miatt. A vita azon folyt, hogy Magyarország a cukorgyárak teljes bezárását vállalta 2006 és 2010 között, amihez jelentős támogatást vett fel. Ma mindössze egy gyárunk működik, de a korábbi telephelyeken ott “felejtettünk” néhány silót.

A cukorpiac reformja 2006 és 2010 között zajlott Európában, ennek során szerkezet-átalakítás címén a gyárak teljes vagy részleges bezárását vállalhatták a tagállamok. Magyarország úgy döntött, csak egyetlen telephelyet hagy meg Kaposváron – és ezzel lemondott a termelési kapacitása háromnegyedéről. A vonatkozó uniós szabályok alapján búsás támogatásban részesültek azok a cukoripari vállalkozások, amelyek vállalták a termelőberendezéseik teljes vagy részleges leszerelését. A részleges leszerelésre nyújtott támogatás a teljes leszerelésre nyújtott támogatásnál 25%-kal alacsonyabb volt. E lehetőséggel magyar cukorgyártó vállalkozások is éltek.

A Bizottság szerint a magyar szabálytalanságok abban álltak, hogy az Eastern Sugar kabai és a Magyar Cukor petőházi telephelyén található silókat nem szerelték le, vagyis csak a termelőberendezések részleges leszerelése valósult meg.

Bár ma már egyik telephely sem üzemel, a Bizottság a teljes leszerelés esetén nyújtandó támogatás és a részleges leszerelés esetén járó támogatás közötti különbség alapján büntetést szabott ki az országra, méghozzá 11 709 400 euró értékben.Mivel a két támogatási forma között 25% volt a különbség, ebből az következik, hogy a teljes gyárbezárásért csaknem 47 millió eurót vett fel annak idején Magyarország. A kormány a Bizottság határozatát megtámadta a Törvényszék előtt, amit a következő indokkal elutasítottak: azt a körülményt, hogy egy siló termelőberendezésnek minősül-e, a szerkezet-átalakítási támogatás iránti kérelem benyújtásának időpontjában, és nem a szerkezet-átalakítási folyamat végén kell értékelni. Ha az érintett siló a kérdéses időpontban  termelőberendezés volt, akkor azt le kellett volna szerelni. Ennek hiányában a támogatás feltételei nem teljesülnek – írja az Agrárszektor.hu online agrárgazdasági újság.

Szóljon hozzá!

 

Please log in to vote

You need to log in to vote. If you already had an account, you may log in here

Alternatively, if you do not have an account yet you can create one here.