Milliárdokra büntették Magyarországot egy 12 évvel ezelőtti hiba miatt

cukorrépa Fotó: Pixabay

Hétfőn Luxemburgban elmarasztalták Magyarországot a cukorpiaci reform során vétett szabálytalanságok miatt. A vita azon folyt, hogy Magyarország a cukorgyárak teljes bezárását vállalta 2006 és 2010 között, amihez jelentős támogatást vett fel. Ma mindössze egy gyárunk működik, de a korábbi telephelyeken ott “felejtettünk” néhány silót.

hirdetés

A cukorpiac reformja 2006 és 2010 között zajlott Európában, ennek során szerkezet-átalakítás címén a gyárak teljes vagy részleges bezárását vállalhatták a tagállamok. Magyarország úgy döntött, csak egyetlen telephelyet hagy meg Kaposváron – és ezzel lemondott a termelési kapacitása háromnegyedéről. A vonatkozó uniós szabályok alapján búsás támogatásban részesültek azok a cukoripari vállalkozások, amelyek vállalták a termelőberendezéseik teljes vagy részleges leszerelését. A részleges leszerelésre nyújtott támogatás a teljes leszerelésre nyújtott támogatásnál 25%-kal alacsonyabb volt. E lehetőséggel magyar cukorgyártó vállalkozások is éltek.

A Bizottság szerint a magyar szabálytalanságok abban álltak, hogy az Eastern Sugar kabai és a Magyar Cukor petőházi telephelyén található silókat nem szerelték le, vagyis csak a termelőberendezések részleges leszerelése valósult meg.

Bár ma már egyik telephely sem üzemel, a Bizottság a teljes leszerelés esetén nyújtandó támogatás és a részleges leszerelés esetén járó támogatás közötti különbség alapján büntetést szabott ki az országra, méghozzá 11 709 400 euró értékben.Mivel a két támogatási forma között 25% volt a különbség, ebből az következik, hogy a teljes gyárbezárásért csaknem 47 millió eurót vett fel annak idején Magyarország. A kormány a Bizottság határozatát megtámadta a Törvényszék előtt, amit a következő indokkal elutasítottak: azt a körülményt, hogy egy siló termelőberendezésnek minősül-e, a szerkezet-átalakítási támogatás iránti kérelem benyújtásának időpontjában, és nem a szerkezet-átalakítási folyamat végén kell értékelni. Ha az érintett siló a kérdéses időpontban  termelőberendezés volt, akkor azt le kellett volna szerelni. Ennek hiányában a támogatás feltételei nem teljesülnek – írja az Agrárszektor.hu online agrárgazdasági újság.

hirdetés

Szóljon hozzá!

88 − = 80